Natuurlijk

29 sep

(Westland, 29 september 2021). Natuurlijk moeten wij als tuinbouwstad Westland onze verantwoordelijkheid nemen dat broodnodige arbeidsmigranten, gewoon goed gehuisvest worden, en een menselijk dak boven hun hoofd krijgen.

Natuurlijk moeten wij mensen die, zoals nu in De Lier, plotseling bijna 700 werkzame nieuwelingen in hun achtertuin krijgen, overtuigen dat dat misschien niet leuk is maar wel noodzakelijk. En dat blijven roepen dat ze naar ‘elders’ moeten niet helpt omdat er daar nog minder ruimte voor ze is.

Natuurlijk heeft een bedrijf een morele verplichting om woonruimte voor zijn personeel te realiseren. Zoals ooit het Eindhovense Philips en de Delftse Gist- en Spiritusfabriek hele woonwijken realiseerden, maar opnieuw, dan moet er wel ruimte zijn.

Natuurlijk mag tegenwoordig personeel zelf besluiten waar het wil wonen. Als je de Reeuwijkse Plassen mooier vindt dan uitzicht op kassen, of gewoon niet van de zee houdt. Zo mag een niet-Westlandse wethouders, toch ook een soort arbeidsmigrant, ondanks zijn tuinbouwliefde in Hendrik-Ido-Ambacht blijven wonen.

Natuurlijk moeten wij ons doodschamen als je de Westlandse reaguurders op een lokale nieuwssite leest waarin racisme floreert in de vorm van witte autonummerplaten. En mag je je ook als autochtoon ergeren aan allochtonen, lees: hier legaal wonende Oost-Europeanen, die soms dronken ronddolen en hun lege bierblikjes achterlaten.

Natuurlijk moeten Westlanders luisteren naar die kritiek uit Den Haag dat er dagelijks busjes met Polen, Roemenen en Oekraïners heen en weer hoppen tussen Hobbemaplein en – vul zelf maar in – talloze tuinderspaadjes.

Natuurlijk mogen wij gemengde gevoelens hebben als een Rotterdamse burgemeester zijn Westlandse collega – als een klein jongetje – door verpauperde Rotterdamse wijken meesleept om hem, bijna beschuldigend, te tonen, waar die in Westland werkende moderne slaven de nachten doorbrengen.

Natuurlijk is er ook een andere kant van het verhaal waar al die Hagenaars en Rotterdammers, vooral hun politieke bobo’s en ook de bewoners van het nieuwe Binnenhof, ook wel eens aan mogen denken. Aan bijvoorbeeld de oorsprong van de huidige situatie, aan de verantwoordelijkheid die zij zelf in dit verband hebben.

Natuurlijk, ook zij hebben meegewerkt aan het volledig verdwijnen van een humaan nationaal woningbeleid. Waardoor zij ruimte hebben gegeven aan huisjesmelkers die woorden als ‘verkamering’ konden uitvinden en aan projectontwikkelaars die al te gemakkelijk alleen dure woningen konden realiseren. En geen goedkope huurhuizen.

Natuurlijk is het het door ons gekozen ‘Binnenhof’ geweest dat met een decennium van neoliberale politiek en in tijden van bijna geen rente ook gretig toelaat dat zelfs kleine spaarders (bijna noodgedwongen gretig) alleen maar in steen kunnen gaan beleggen.

Natuurlijk is het belachelijk dat een liberale Haagse en een socialistische Rotterdamse burgemeester nu het feit dat wijken in hun steden verpauperen en vergettoïseren de schuld is van een buurregio die economisch floreert en die, ook toegegeven, haar verantwoordelijkheid voor huisvesting van nieuwe werknemers jarenlang niet serieus heeft genomen.

Natuurlijk zullen we nog jaren in deze wooncrisis blijven verkeren. De Westlandse buren blijven eisen dat de werkers hier ook moeten gaan wonen. Terwijl dat, extreem doorgevoerd, betekent dat er geen glas meer overblijft en ze massaal weer oostwaarts moeten omdat er hier geen werk meer is. Een trend die zich overigens nu al inzet, maar dan omdat de salarissen daar aanzienlijk beter zijn geworden.

Natuurlijk moet er ernstig worden gekeken naar de enige echte, eigenlijk simpele oplossing. Wonen is een mensenrecht, net als eten en drinken. Ik vrees dat sommige lezers dat natuurlijk wel drie keer moeten lezen.

Rien van den Anker

 

 

 

5 gedachten over “Natuurlijk

  1. Inderdaad, iedereen heeft het recht om te wonen. Daarom zal eigenlijk speculeren met huizen niet moeten mogen. Het is niet nieuw maar je zou een systeem moeten invoeren dat er een maximumpercentage van het inkomen aan huur moet worden betaald. Zodat ook mensen met een laag inkomen voldoende overhouden om te leven.

  2. Prima stuk, de schrijver slaat de spijker op zijn kop. Mensen, die in het Westland helpen met het oogsten van producten mogen ook in het Westland wonen. Dat is inderdaad een RECHT.
    We kunnen het probleem ook omdraaien, we sturen alle buitenlandse mensen die in de kassen werken weg, wie gaan er dan de producten oogsten ?????

  3. Ik voorzie dat de arbeidsmigranten over enige tijd niet eens meer hier willen werken. Dat de tuinbouwproductie naar andere plekken gaat. Dan komen er honderden woningen vrij in die polenhotels. Hopelijk voor Westlandse jongeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>