Kerkmigranten

23 dec

(Westland, 23 december 2020). Het had wel iets van een romantische kerstfilm, een Utrechtse projectontwikkelaar die een aantal nooddruftigen een woon- en slaapplek aanbood in De Hoeksteen, een sinds enige tijd leegstaand kerkgebouw in Maasdijk.
Ook al noemde hij hen antikraakbewoners, met de kerst voor de deur, is het toch bijzonder dat zo’n veelal oprecht materialistische ontwikkelaar ook een sociaal gezicht toont. Toch nog onderdak voor een eigentijdse Jozef en Maria. In een verwarmde reli-schuur na een zoektocht door een glazen woestenij.

Vluchtelingen en (arbeids)migranten zonder dak of thuis zijn hier trouwens al eeuwenlang welkom in een kerkgebouw. Politici en machtshebbers durfden dan het gezag van kerk en clerus niet te doorbreken. Voor rechtelozen was die plek vaak het laatste redmiddel. Nog steeds dus, alhoewel.

Wonen rond de toren
De kerk aan de Prinsenlaan kwam leeg te staan na het samengaan met de andere protestante kerk van Maasdijk. De Hoeksteen werd verkocht aan het kapitaal met als voorwaarde dat toren zou blijven bestaan.
Projectontwikkelaars zijn soms woordkunstenaars en zo ontstond de term ‘Wonen rond de toren’. Voor een project met 11 huizen en evenveel appartementen. Ook de huidige pastorie wordt in het complex geïntegreerd.
Omdat het nog wel enige tijd duurt voordat de huizen en appartementen er staan ontstond het antikraakbewoningsplan. Veelal is dat voor jongeren of jongvolwassenen die flexibel beschikbaar zijn, ook – indien nodig – snel weer kunnen vertrekken.

Geniaal idee
Maar de niet-Westlandse projectontwikkelaar en dito makelaar hadden een geniaal idee, hadden wel eens iets gehoord of gelezen over woonplekken voor arbeidsmigranten. Met Polen of zo. Perfecte antikrakers, zo dachten ze.
Via de WOS zegt de projectontwikkelaar dat de nieuwbouw ernstige vertraging heeft opgelopen door onderbezetting op het gemeentehuis. Ook is hij bang voor vernielingen aan en dat hij toestemming heeft gekregen voor die tijdelijke, twintig, bewoners.

Maar ze hadden niet goed gelezen, waren in ieder geval niet geïnformeerd hoe gevoelig dat (Poolse) onderwerp in Westland én in Maasdijk ligt. Als daar een parkeerterrein geregeld vol staat met auto’s voorzien van witte nummerplaten, dan zijn er al beginnende poppen aan het dansen. En als er nog geen sprake van last zou zijn, dan zou het toch op zijn minst overlast worden. De mogelijk barmhartige beelden bij de projectontwikkelaar waren er niet bij de omwonenden.

Knorrige kerstkaart
Gelukkig is er in deze gemeente dan nog altijd de Lokale Politieke Federatie (LPF) die, dit keer zelfs nog eerder dan oppositiepartij Westland Verstandig, collegevragen stelde. Die bij de wethouders als een ietwat knorrige kerstkaart binnenkwamen. Een ongewenste ontwikkeling en ook in strijd is met de huidige beleidsregels! En hoe zit het met parkeren?
Op het stadhuis zijn ze zich rot geschrokken. Normaal gesproken reageren ze eerst op raadsvragen – dat is wel zo beleefd -, maar nu laat het gemeentebestuur direct aan de WOS weten, dat er op dit moment geen toestemming is voor antikraakbewoning in het kerkgebouw. Daarover is nog wel overleg, maar de vraag is of dat dan ook Poolse arbeidsmigranten zullen worden.

Grote kans dus dat de nu al geïnstalleerde ‘Poolse bedden’ gewoon weer snel worden weggehaald. En er is een even grote kans dat het pand daarna gekraakt wordt. Door echte, al jaren verplicht thuiswonende jonge, krakers die je er niet zonder slag of stoot zomaar uit krijgt. In Maasdijk is alles mogelijk.

Rien van den Anker

 

4 gedachten over “Kerkmigranten

  1. Heel apart dat zo’n vreemde projectontwikkelaar zich niet even goed laat informeren. Ook die Haagse makelaar met een vestiging in Maassluis had beter moeten weten.

  2. Wethouder Gardien is Maasdijker en ook van de LPF. Die zal haar fractiegenoten wel hebben getipt om vragen te stellen. Zo werkt dat in de politiek.

  3. Veel Polen zijn katholiek. Als ze in die kerk waren gaan wonen, hadden ze gelijk in de grote zaal kerkdiensten kunnen houden. Maar misschien wilden de protestanten dat juist niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>