Ineens was hun Ben hun Ben niet meer

18 mei

(Westland, 18 mei 2022). Dat het moeite kost om iemand te vinden om in alle vroegte tomaten te plukken of iedere dag uren chrysanten te verpakken, ook nog tegen een matig loon, is logisch. Maar een wethouder van Westland vinden moet toch een makkie zijn. Leuke baan, maandelijks dik € 9000 en jaarlijks ook nog vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.

Met ambtenaren in de buurt aan wie je veel werk kunt delegeren, overal word je met égards binnengehaald, iedereen ziet je staan, zo kom je de week wel door. Natuurlijk zijn er minpuntjes, zoals het gezeur van zich belangrijk voelende gemeenteraadsleden, stupide vragen van journalisten die je later verkeerd citeren en soms koffie drinken met ouwetjes. En er is in feite maar één echt nadeel: je kunt ‘zomaar’ worden weggestuurd. Maar goed, elk werk heeft minder leuke kanten en kent veelal geen prettig wachtgeld…

Narcisme
Dan is het toch gek dat de drie formateurs van het nieuwe Westlandse bestuurscollege eerder klaar waren met de tekst van een bestuursakkoord dan met het vinden van poppetjes. Niet dat niemand wilde, maar je wilt toch ook een beetje kwaliteit in huis halen. Bovendien, al te gretige lieden die zichzelf aanmelden moet je natuurlijk gezond wantrouwen. Daar zit vaak meer narcisme in dan ze zelf weten.
Het was dus wel even zoeken, de poging om vrouwen te vinden mislukte zelfs. Excuusargumenten waren bij potentiëlen ruim voorradig. Het past niet in mijn carrière, in de gezinssituatie, de schoolgaande kinderen hebben me nodig, misschien over 4 jaar en ook de onzekerheid om weggestuurd te worden.

Ruttiaanse flexibiliteit
De VVD had het gemakkelijk die hadden maar één kandidaat, Pieter Varekamp, die ook al in het vorige college zat. Als Westland verstandig en GemeenteBelang Westland zo graag met de liberalen wilden samenwerken, dan moesten ze het maar met hem doen. Geen probleem, voor hen stond snel vast dat Pieter met een Ruttiaanse flexibiliteit ook in een college met een totaal andere kleur weer loyaal, collegiaal en – belangrijk – niet lastig zou zijn.

Moeilijker ging het bij Gemeentebelang Westland. Eerst circuleerden nog de namen van twee voormalige wethouders die vier jaar geleden buiten de boot vielen omdat de partij toen in de oppositie geraakte. Maar die wilden niet of werden niet gevraagd. Het werden uiteindelijk de Wateringse schooldirecteur Anko Goudswaard en Michiel Ferwerda, een zzp’er met een politie-achtergrond.
Het verhaal wil dat eerder de zittende LPF-wethouder Cobie Gardien nog is gepolst om, desnoods als onafhankelijke, wethouder nog één of twee jaar aan te blijven.

Ben wel
Dat lukte niet, maar haar partijgenoot Ben van der Stee bleek opmerkelijk rap bereid om een overstap naar Westland verstandig te maken. Vooral het argument dat hij veel financiële kennis en bestuurlijke ervaring meebrengt kon hem in zijn levendige opportunisme snel overtuigen.
Een politieke aardbeving, waarbij het de partijleiding nog moeite gaat kosten om de eigen achterban te overtuigen. Dat geldt ook voor oppositionele gemeenteraadsleden maar vooral voor de LPF-fractie die not amused is dat hun Ben ineens hun Ben niet meer is..
Strategisch slim is de keuze voor de tweede WV-wethouder Barend Rombout. Dat is een bekende Westlandse topambtenaar die zijn ambtelijke portefeuille grotendeels overneemt in zijn nieuwe politieke functie. Hem hoef je bijna niet meer in te werken en hij laat zich ook niet door overijverige ambtenaren in de luren leggen. Hij was er immers zelf een.

Maagdelijk
Twee leden van het vijftal hebben dus bestuurlijke ervaring; de rest is politiek maagdelijk. Traditioneel krijgen ze voorlopig het voordeel van de twijfel, maar de nieuwe oppositie zal ze het daarna niet gemakkelijk maken.
Het CDA zegt natuurlijk voor een beter Westland te gaan, maar is hoe dan ook gefrustreerd dat het, na het verkiezingsverlies, de macht uit handen heeft moeten geven.
En de LPF zit boordevol frustratie omdat zij ook niet meer (kon of wilde) meeregeren. Daar wordt vooral de overloop van broeder Ben ervaren als verraad. Sowieso wordt het dus weer een leuk sfeertje in de gemeenteraad, geregeld gelardeerd met stekeligheden die ruiken naar rancune en wraak. Soms leuker dan voetbal of Netflix.

Rien van den Anker

220517 Het nieuwe Westlandse bestuurscollegeHet nieuwe Westlandse bestuurscollege. Van links naar rechts Anko Goudszwaard (GBW). Barend Rombout (WV), Ben van der Stee (was LPF nu WV), Pieter Varekamp (VVD) en Michiel Ferwerda (GBW). FOTO THIERRY SCHUT

8 gedachten over “Ineens was hun Ben hun Ben niet meer

 1. Bekijk de wereld positief, het had allemaal nog erger gekund. Peter Duijsens als wethouder? Of Remmert Keizer? Er komen nog tijden dat we dolblij zijn met Ben van der Stee.

 2. Als over 4 jaar de LPF weer mee gaat reageren, hebben ze in ieder geval al een wethouderskandidaat klaarstaan. Ook nog eens eentje met ervaring elders.

 3. Het zegt wel iets van de maatschappij waarin we leven dat het zo moeilijk is om geschikte wethouders te vinden. Alle genoemde excuses om nee te zeggen hebben waarschijnlijk ook een diepere achtergrond. Er hangt inmiddels een wantrouwend losersaureool rond de politiek. Dat is levensgevaarlijk voor democratie, ook lokaal.

 4. Je mag best wat kritischer op WV zijn, columnist. 11 zetels behalen door tegen het college aan te schoppen, om vervolgens 2 te laten zitten, en 1 te jatten van LPF, is toch wel heel zwak van WV. Duijsens geeft duidelijk aan geen vertrouwen te hebben in kennis/kunde van eigen partij.

 5. Dat zomaar een zittende wethouder van een andere partij wordt gevraagd zegt natuurlijk ook iets over Westland verstandig. Hadden die niemand uit eigen gelederen?

 6. We zouden eigenlijk, net als in het bedrijfsleven, ook een proeftijd bij wethouders moeten instellen. Die schooldirecteur en die zzp’er hebben geen enkele politieke en bestuurlijke ervaring. Als het mis gaat en worden weggestuurd zijn ze beschadigd voor het leven. Nog los van de schade voor de gemeentelijke politiek.

 7. Hoe ongeloofwaardig moet je zijn om door het overstappen naar een andere partij maar wethouder te kunnen blijven. En de school waar de nieuwe wethouder slechts 3 maanden geleden aangenomen is als directeur zal wel erg blij zijn dat de baan geruild wordt voor een wethouderschap,

 8. Zo NIET 2022, een college van enkel witte mannen… Dat er geen vrouw gevonden kon worden voor het wethouderschap! Kwestie van goed zoeken natuurlijk. En de wíl om een vrouw te vinden. Daar schort het aan, denk ik.
  Ik heb de heer Duijsens nog nooit kunnen betrappen op het ruimte geven aan vrouwen in zijn fractie om het woord te voeren in de raad. (Overigens, óók de WV-mannen komen daar sporadisch aan het woord.)
  Terwijl we tot het aantreden van dit witte mannen-college steeds fantastische vrouwen – die hun mannetje stonden – in het college hebben gehad lijkt het old-boys network toch weer te winnen. Geen echt positieve bijdrage aan het imago van Westland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>