Hoorbaar hard op het katheder tikkend

31 mei

(Westland, 31 mei 2023). Er zijn raadsleden die er nog van bij moeten komen, nog op apegapen liggen. Opeens was daar, onverwacht onaangekondigd, burgemeester Bouke Arends, méér dan aanwezig. Als local leader of the pack, als capo di tutti capi, als populistische politicus emotioneel het volk om vertrouwen smekend.
Op het juiste moment gesticulerend en beschaafd demagogisch. Soms luid hoorbaar hard met de wijsvinger op het katheder tikkend. Wie dat beeld niet kent, denk maar een beetje aan Trump of Erdogan. Of aan Mark Rutte op een VVD-congres.

Flora Campus
Het verbaal krachtdadige moment deed zich vorige week voor tijdens een gemeenteraadsdebat over het Masterplan Flora Campus Westland. Een uiterst ambitieus plan voor een nieuwe Naaldwijkse wijk met woningen, bedrijven, scholen en een centraal openbaar vervoer station.
Een plan dat politiek breed wordt ondersteund maar waar ook nogal kritiek op is omdat de raad het bestuurscollege geen carte blanche wil geven om alle onderdelen onlosmakelijk aan elkaar te koppelen. Veel politici willen bijvoorbeeld wel een OV-station maar ook dat pas later, stap voor stap, definitieve invullingsbesluiten worden genomen.

Geen ‘krassen’
Het lukte de verantwoordelijke wethouder, VVD’er Pieter Varekamp, maar niet die voorgestelde aanpassingen en veranderingen uit de raadshoofden te praten. Een ingediend amendement kreeg al gauw een meerderheidssteun. Dan gaan enkele lokale raadsleden er zomaar ‘krassen’ in aanbrengen. Dat was natuurlijk niet de bedoeling..
Landelijk en Europees betekent dat dat zo’n politieke probleem Chefsache wordt. Een zaak van de baas, zoals dat zo mooi in het Duits klinkt. In Brussel komen dan de echte Europese regeringsleiders bijeen om knopen door te hakken, in Den Haag hebben ze daarvoor de ervaren, zelfs de grootste kreukels gladstrijkende, Mark.
Westland moet het dan doen met burgemeester Bouke Arends. Slechts de ongekozen voorzitter van raad en college. Koninklijk benoemd, maar geen chef.

Nog net geen vuist
GBW-voorman Remmert Keizer vroeg zich nog wel af waarom Arends ineens ‘de floor nam’, maar die werd – door hem – de mond gesnoerd. Omdat er over het proces zou worden gesproken, niet over de inhoud!
En Arends’ opzet werkte, de Westlandse raad was eerst perplex en daarna historisch lang doodstil. Zeker nadat de Grote Leider soms stemverheffend zijn standpunten bekend maakte. Begeleid door die – microfoonversterkte – tikkende wijsvinger. Nog net geen vuist..
Met hyperbolen over het afsmeken van vertrouwen, het volledig aanbieden van zijn politieke integriteit en het persoonlijk maken van uitspraken die bij een politicus altijd enigszins verdacht klinken. ‘U kunt mij er altijd als collegevoorzitter en persoonlijk op aanspreken, want anders heb ik gefaald. Ik leg mijn persoonlijk gewicht daarbij in de schaal. Ik vraag uw vertrouwen en mijn woord is hierbij goud waard’.

Sterke man
Liefhebbers van een sterke man moeten hebben genoten. Minstens één rechts raadslid vond het oprecht jammer dat er geen staand applaus kwam. Op Youtube zouden de beelden al duizenden keren zijn gedownload; het kan trouwens nog steeds via de gemeentelijke website. Aanrader!

Maar daarna ging het mis, volgde een anti-climax, stortte het theatrale sfeertje totaal in elkaar toen er een schorsing werd gevraagd. En de geshockeerde raadsleden tijdens een plas of glas – of allebei – tot bedaren konden komen.
Ook de burgemeester was bij terugkeer weer ‘op aarde’, kwam zelfs met corrigerende woorden. Sprak, bijna zachtjes, over mogelijk verkeerd begrepen of bedoelde zinnen. De aangekondigde wijzigingen werden daarna gewoon weer besproken, deels aangenomen.

Niks Chefsache meer, Boukes ‘machtsgreep’ was (na de schrik) wel de leukste grap bij de bitterballenborrel. Logisch, als er in Westland al een politieke baas is dan heet die gewoon Gemeenteraad. En die zit sowieso niet op soort Duits gebazel te wachten. Überhaupt niet.

Rien van den Anker

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>