Help, ik wil kiezen!

8 mrt

(Westland, 8 februari 2023). Ik zit compleet vast, wil volgende week woensdag gaan kiezen, vind dat ik moet stemmen maar ik weet oprecht niet op wie. Dat komt onder meer omdat landelijke politici, als irritante stoorzenders, mij maar willen overtuigen dat ze de provincie belangrijk vinden maar vaker alleen over hun eigen, vaak partijzaken praten waar de Provinciale Staten niets over te zeggen hebben.
Daarbij komt nog dat de bekendheid van de kandidaten voor de Provinciale Staten bij mij ongeveer bij nul ligt. En dan ben ik nog iemand die (beroepshalve) een meer dan gemiddelde belangstelling voor de politiek heeft. En voor wat de waterschapsverkiezingen betreft, daar kan ik net zo goed een blinddoek op doen om het stembiljet in te vullen.

Tweede keus
Deze week bekeek ik het stembiljet voor beide verkiezingen. Zelfs het zoeken naar Westlanders brengt nauwelijks uitkomst. De namen die dan boven komen drijven zijn of totaal nieuw en onbekend of, nog erger, hebben iets van een tweede keus of een politiek goedmakertje.
Al met al zijn het verkiezingen in de schaduw van landelijke beroemdheden die hun nadrukkelijke aanwezigheid rechtvaardigen omdat de uitslag ‘van de provincie’ ook van invloed is op de samenstelling van ‘hun’ Eerste Kamer. En dus concludeer je zonder cynisme als burger dat je meedoet aan een soort schaduwverkiezingen. Met provinciale spookpolitici die plotseling gekozen blijken te zijn.

‘Wereldberoemd’
Dat die landelijke politici bij de statenverkiezingen de show spelen lijkt van hun kant begrijpelijk maar je zou nog eerder begrijpen dat plaatselijke, voor veel gewone burgers wel bekende, politici op pad gaan voor hun provinciale politieke vrienden.
Dat in plaats van Mark Rutte, Wopke Hoekstra of Sigrid Kaag hun lokale coryfeeën wekenlang dagdagelijks op campagnepad gaan. En niet alleen incidenteel wanneer zo’n totaal onbekende provinciaalse bobo in Westland eventjes op bezoek komt.
Pieter Varekamp, Jenny Vermeer of Benjamin Hofland zijn landelijk nauwelijks bekend maar in het Westland ‘wereldberoemd’. Op hen gestemde Westlanders zullen ongetwijfeld gevoeliger zijn als zij zo’n unknown provincial aanbevelen. Want door hun plaatselijke politieke werk kennen zij de meeste Zuid-Hollandse statenleden die iets met ons hebben. En weten hoe zij – daar gaan zij over! – denken over nieuwe Westlandse woonwijken, industrieterreinen of verkeerswegen.

Pijnlijk opmerkelijk
Pijnlijk opmerkelijk is ook waarom de drie lokale partijen, die toch een ruime meerderheid in de gemeenteraad hebben, niet hun kiezers adviseren bij een provinciale keuze. Ik wil heel graag weten wie de provinciale favorieten zijn van GemeenteBelang Westland, Westland Verstandig of LPF Westland.
In ieder geval willen horen welke aan de provinciale statenverkiezingen deelnemende partijen het meest op hen lijken. Of er in de provinciepolitiek ook types als Remmert Keizer, Dave van Koppen of Peter Duijsens rondlopen. Dat zal veel stemmers van Westlandse lokale partijen op weg helpen. Nog een week, tijd zat, doe eens gek en maak er desnoods een gecombineerd persbericht van😊!

Waterdeskundigheid
En kom dan gelijk ook nog met een suggestie wie we bij de waterschapsverkiezingen moeten stemmen. Mijn naïviteit zegt me dat je daarvoor in feite alleen lieden met grote waterdeskundigheid op een kandidatenlijst moet zetten. Want volgens mij weet de enkele (beetje) bekende op de kandidatenlijst net zoveel over water als ik. Kan, ik chargeer, slechts beoordelen of het glas half vol of half leeg is.

Steeds meer mensen dreigen nu misschien niet meer te gaan stemmen. Ik zou ze dat ten strengste afraden, het toch maar wel te doen. In het uiterste geval blanco. Als een ultiem signaal naar niet-luisterende politici. Wie niet gaat krijgt immers het verwijt, niet democratisch te zijn. En dat wil bijna niemand zijn. Denk ik.

Rien van den Anker

 

11 gedachten over “Help, ik wil kiezen!

 1. (Pas op! Dit is een politieke reactie)
  Als Westlands PvdA-fractievoorzitter het volgende. Lijsttrekker Anne Koning heeft als gedeputeerde Westland afgelopen jaren miljoenen gegeven voor woningbouw. Ook heeft zij toestemming gegeven om bij de Heenweg en Kwintsheul een nieuwe woonwijk te bouwen. Lobke Zandstra is PvdA-fractievoorzitter in Waterschap Delfland en heeft daar al 4 jaar ervaring. Mocht je liever op Westlanders stemmen dan zijn in Zuid-Holland nummer 46 en in Delfland nummer 10 alternatieven.

 2. (Pas op! Dit is een politieke reactie)
  Droge voeten lijkt dit keer geen verkiezingsitem te zijn. Sinds 1998 is daar al veel aandacht aan besteed en voorlopig lijkt dat in Westland een minder groot probleem. Dijken zijn op hoogte en gemalen zijn aangepast zodat er meer water sneller afgevoerd kan worden. Momenteel wordt ook onderzocht of je een deel van dat water op kunt slaan om op die manier de droge tijden beter te kunnen overbruggen. Een partij als Water Natuurlijk Delfland steunt ook de gerichte aanpak in Westland, zoals die onlangs in gang is gezet.

 3. Ik ga nog wel stemmen maar ik denk dat ik volgende week woensdag pas weet op wie. Ben ik dan nog wel een democraat?

 4. We mogen nog blij zijn dat die landelijke politici alleen maar wervend provinciaal op pad gaan. Voor hetzelfde geld hadden ze zichzelf als lijstduwer op de PS-kandidatenlijst laten zetten. Om de argeloze kiezer zand in de ogen te gooien.

 5. Dat Leo Boekestijn zichzelf als oplossing aanbiedt voor een naar goede kandidaten zoekende columnist zegt meer over hem dan over al die mensen die ook maar niet weten op wie ze moeten stemmen.

 6. Volledig eens voor wat betreft de noodzakelijke deskundigheid voor kandidaten bij de Waterschapsverkiezingen. Ik heb liever iemand die het weet dan iemand die het denkt te weten. Of een politicus die weet het niet te weten maar zegt het wel te weten.

 7. (Pas op! Dit is een politieke reactie)
  Ik heb in beide instituten namens het CDA mogen zitten en weet er behoorlijk wat van. 8,5 jaar in Provinciale Staten van Zuid-Holland en bijna 18 jaar in Dagelijks Bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland. Het is belangrijk te stemmen en daarbij vooral je hart te volgen. Provinciale Staten zijn belangrijk voor onze wegen, infrastructuur, woningbouw en ruimtelijke ordening. Stem op een partij die verantwoordelijkheid durft te nemen om het samen te doen. Voor de waterschappen geldt niet anders. Kies een partij die een compromis zoekt tussen de wensen van natuur, waterveiligheid en economie.

 8. Ik ben ouderwets en geloof dat het nog steeds een eer is om te mogen stemmen. Maar ik krijg meer en meer de indruk dat veel politici zelf dat steeds minder vinden. Wie er op hen stemt zal ze een worst zijn. De kiezer is alleen maar een getal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>