Hekel

13 dec

(Westland, 12 december 2017). Bestuurlijk politiek zit het jaar er weer op. De laatste raadsvergadering leek bij uitzondering een soort vuurwerkloze zone. Na veel gillende keukenmeiden en een enkele, knallende mitrailleur tijdens het voorspel gingen belangrijke zaken als De Leuningjes, de Rentmeester en het nieuwe Havenplein er vermoeid maar monotoon mat doorheen. Bijna als een soort kerstnachtkaars. Slechts de discussies over hoge nood-plashuizen en raadszaalvlaggen waren als discussie leuker.

Glas azijn
Na zo’n hectisch boeiend jaar vragen sommige mensen mij, taalkundig onjuist maar goed bedoeld, geregeld waarom ik zo’n grote dosis hekel heb. Die heb ik niet, reageer ik dan, in principe ben ik een mild, zelfs aardig mens. Ook wethouder Frank Rijneveen (GBW) vroeg onlangs, mogelijk bezorgd, of ik iedere dag begon met een glas azijn. Nooit aan gedacht, maar wie de reguliere chaos van bestuurlijk en politiek Westland overziet, zou daar best wel eens baat bij kunnen hebben.
Soms begrijpen mensen mijn hekelcolumns niet altijd en dat trek ik mij aan. Aan de andere kant, die lieden willen graag hekelen, maar nooit zelf gehekeld worden. Opvallend vaak zijn zij het die negatief een synoniem van kritisch noemen. Dan groeit mijn hekel spontaan.

Volksbelang
Maar heb ik nu een hekel aan bestuurders of wethouders? Nee, alleen als ze incompetent zijn, daardoor hun oren te veel laten hangen naar niet altijd deskundige ambtenaren en naar maatschappelijke krachten met belangen die soms botsen met het algemeen volksbelang.
Wel aan politici in raad of college? Nee, alleen als ze totaal – een beetje mag – ongeschikt zijn en als ze gewoon blijven zitten, ook als ze zelf dat falen hebben ontdekt. En vooral als ze dat ‘plakken’ dan verklaren met een uit het hoofd geleerde volzin dat de raad een democratische afspiegeling is van de samenleving. Waar dus in hun ogen gerechtvaardigd plaats is voor dommeriken zoals zijn.

Keizer
En heb ik een hekel aan een geregeld in columns passerende grootgrutter en projectontwikkelaar? Nee, integendeel, de man had Nederlands keizer in Superland kunnen worden, maar koos geleidelijk aan voor projectontwikkelen. Een wereld waarin ze een politiek bedrijven waar veel politici nog van zouden kunnen leren. Waarin ze nog meer een hekel hebben aan elkaar dan aan mij.
En heb ik een hekel aan een Foodmarkt in Naaldwijk, of in Westland? Integendeel. Maar die zou gezien de grootte wel op een ruimtelijke plek moeten staan, gemakkelijk bereikbaar voor iedereen. Hekel? Ik ben er fan van, zo leerde ik al na een – zelf betaald – autoritje naar eenzelfde eet-eldorado in Breda.

Spiegel
Echt niet een echte hekel aan iemand? Jazeker, maar alleen aan mensen die denken (vrij)denker te zijn maar niet doordenken. Die alles lezen en bekijken vanuit hun eigen standpunt, hun eigen gelijk, en niet open staan voor andere gedachten of ideeën. Die alleen in de spiegel kijken om te zien of hun haar nog goed zit.
En ja, die vind je ook onder bestuurders politici, raadsleden, winkeliers, huizenbouwers, tuinbouwboeren en burgers. Misschien wel onder columnlezers. En daaraan een hekel hebben is hoognodig, ook soms heerlijk.

Rien van den Anker

4 gedachten over “Hekel

  1. Gemeente Westland heeft grote gelijkenis met het Noord-Koreaans parlement. Brief gekregen van de Gemeente Westland voor uitnodiging aan onderzoek woon- en leefomgeving. Zeker weer een verkiezingsstunt. Lachen, denk men nu werkelijk dat er naar de bewoners wordt geluisterd. Zie maar hoe er over De Rentmeester wordt geoordeeld. Als democratie betekent dat over alle onderwerpen door alle raadsleden wordt gestemd zoals de fractieleider stemt lijkt mij dat niet de opzet van democratie. Weinig gemeenteraadsleden hebben wat met de bevolking. Geven zoveel tijd aan het raadswerk waar ze goed van worden betaald.

  2. Blijf alsjeblieft zo doorgaan. Deze columns zijn kostelijk en precies wat de raad van Westland nodig heeft. Bijzonder grappig dat wordt opgemerkt of je iedere dag een glas azijn drinkt. Dat is de makkelijkste manier van bepaalde raadsleden om kritische burgers te tackelen. Ben je kritisch, dan ben je zuur. Westlandse logica. Deze raad is zo slecht aan het besturen dat ze voer zijn voor mensen als jij. Hebben ze aan zichzelf te danken. Ik noem de raad altijd volksvermaak. Gesubsidieerd volksvermaak welteverstaan. Een soap die zijn weerga niet kent. En omdat wij met z’n allen deze goedbedoelde amateurs subsidiëren, mogen we er ook van genieten.

  3. Je hoeft geen hekel aan iemand te hebben om hem te kritiseren. Wel is het vaak zo dat je bij politici die worden bekritiseerd, ontdekt dat je na hun reactie toch een hekel aan ze krijgt. Dat komt vaak omdat ze liegen bij nader inzicht noemen

  4. De opmerking over die foodmarkt zegt veel. Ik vraag me dan ook af waarom de media niet waren uitgenodigd voor dat uitje uit de vorige column. Een projectontwikkelaar zou dat hebben gedaan, een supermarktman niet. Dat is het verschil!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>