‘Haagse’ verschillen

11 aug

(Westland, 11 augustus 2021). Westlanders zouden collectief een pesthekel hebben aan Hagenaars. En andersom. Nonsens, vooral ook dom en kortzichtig. Ze laten zich hooguit misleiden door bestuurlijke bobo’s. Door politieke volksmenners die te pas en te onpas bevolkingsgroepen tegen elkaar uitspelen of juist bij elkaar willen praten. Niet om het volk te pleasen, maar louter en alleen om hun eigen macht of machtspositie te vergroten.
Die doerakken doen dat heel slim door steeds aan te geven hoe voordelig hun ideeën zijn voor de eigen achterban. Op elk voorstel is immers wel wat positiefs te plakken. Die manipulatie gebeurt overal, ook vlak om de hoek.

Ondemocratisch
Regionaal is er een goed voorbeeld van die bestuurlijke machtshonger: Metropoolregio Rotterdam-Den Haag. Een ondemocratisch instituut dat sluipenderwijs de provincie uitholt en onderliggende gemeenten degradeert tot wijken. Dat constant benadrukt dat interregionale samenwerking goed voor ons is, maar dat altijd vergeet aan te geven dat dat dan wel moet gaan op basis van wederzijdse gelijkheid.
Dat laatste is vooral moeilijk voor de twee, op macht beluste, reuzensteden in het gebied; inmiddels dreigen ze de omliggende kleintjes zo’n beetje dood te drukken. Levensgevaarlijk, want dan gaan burgemeestersbaasjes als Jan van Zanen en Achmed Aboutaleb bepalen wat er bijvoorbeeld met Westland moet gebeuren.

Verschillen
Voor die MRDH-denkende politici is het deze keer essentieel de verschillen tussen burgers juist te bagatelliseren. Door te suggereren dat een gemiddelde Hagenaar eigenlijk gewoon een Westlander is die toevallig in de stad woont. Dat een Westlander geen boer(elul) is, maar een stadsgeoriënteerde, intelligente tuinder. Allemaal dezelfde burgers die met elkaar in het zelfde gebied wonen, nietwaar?

Onzin natuurlijk, want er is wel verschil, zelfs een blinde kan het horen, een dove zien. Om die reden moet Westland nu zelf extra hameren op de verschillen met Den Haag en zijn bewoners. Da’s niet zo moeilijk voor Westlanders, want het zit ze nog steeds dwars dat Den Haag decennia terug slinks een stuk Wateringen annexeerde. Waardoor de andere Westlandse dorpen (noodgedwongen) bij elkaar kropen om verder Haags landjepik af te wenden. Zonder ‘Wateringen’ was er waarschijnlijk nooit één gemeente gekomen. De kassenlanders moesten wel, de meesten wilden in hun hart niet.

Onderling
Bijkomend voordeel is dat veel Westlanders al ervaringsdeskundig zijn in onderling verschillend zijn. Een voorbeeld, 100 jaar geleden werd in De Lier actie gevoerd omdat Naaldwijk het dorp dreigde het annexeren. Dat zit ze nog steeds hoog, bij de vorming van Westland waren de Lierenaren dan ook hartstikke tegen.
Daarnaast is er die gespannen relatie tussen ‘s Gravenzande en Naaldwijk. Veel breejedurpers hebben nog immer buikpijn omdat de potverterende Naaldwijkers in 2004 bij de fusie hun zuurverdiende spaargelden hebben ingepikt en verbrast. En leg je oor te luister in Maasdijk, daar willen ze liever onafhankelijk worden. En dat komt allemaal door de ‘hoofdstad’ Naaldwijk die hen continu als tweederangsburgers behandelt.

Trojaanse Hagenaars
Al die ‘dorpse’ verschillen moeten ze nu juist koesteren, volhouden en versterken. Vooral (geprikkeld) laten zien en voelen aan de Trojaanse Hagenaars die hier (willen komen) wonen. Zelfs op terrassen laten merken dat ze welkom zijn als ze iets spenderen, maar meer ook niet. Juist omdat ‘ze’ zo anders zijn.
Dan worden Jan en Achmed nerveus. Als die MRDH-kolonialistisch Westland als buit willen binnenhalen willen ze rust, geen gedonder met Westlandse wappies. Daar hebben ze als machtsbestuurders een hekel aan. Een pesthekel zelfs.

Rien  van den Anker

 

6 gedachten over “‘Haagse’ verschillen

  1. Vorige week las ik in de krant dat veel Westlanders een hekel hebben aan Hagenaars. Terecht stelt de columnist dat dat nonsens is. Westlanders hebben hooguit een hekel aan Hagenaars die in hun ogen niet terecht in Westlandse huizen komen. En aan Hagenaars die ze verwarren met de bobo’s op het Binnenhof. Maar dat zijn vaak helemaal geen Hagenaars.

  2. Zou het nou echt waar zijn dat de metropoolregio Rotterdam Den Haag een onderdeel is van een groot spel. Waarbij uiteindelijk het Westland wordt opgeofferd. Ik weet het niet.

  3. Ja, die Van Zanen moeten we in de gaten houden. Die heeft grotere plannen met Den Haag dan wij denken. Ik sluit niet uit dat de man zelfs zo ambitieus is dat hij Rutte wil opvolgen.

  4. Westland zou er verstandig aan doen om samen met Midden-Delfland, Delft , Oostland en Maassluis samen te gaan werken. Misschien wel samen één te worden. Om zo een sterkere positie binnen de MRDH te krijgen.

  5. De strijd is al lang verloren en Westland is in de verre toekomst een buitenwijk van Den Haag. Ik ben blij dat ik zo oud ben dat ik dat niet meer mee hoef te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>