Westland, 20 november2024). Alles in de politiek, zeker in Westland, is onzeker. Dat geldt sinds vorige week woensdag ook voor de positie van wethouder Carlieke van Staalduinen (Westland Verstandig). Die kreeg wel een heel bijzondere motie aan haar broek. Niet een van teleurstelling of wantrouwen maar – een soort novum – een van onvermogen.
Waarin stond dat het belangrijke dossier Nieuw theater De Naald aan haar, en haar collega-partijgenoot Ben van der Stee, niet meer kan worden toevertrouwd. En dat dat moet worden overgedragen aan een ander collegelid. Waar vilein aan werd toegevoegd ‘waarbij wethouder Van der Stee geen optie is’.
De motie, gesteund door vrijwel de gehele oppositie (zonder SGP/CU en Forum voor Democratie) werd overigens verworpen met 16 stemmen voor en 21 tegen. Was die opmerkelijke motie wel aangenomen, dan had die niet meer dan een verzoek betekend. Want een wethouderscollege, zo doceerde burgemeester Bouke Arends, bepaalt zelf hoe de portefeuilleverdeling is. Daar gaat de raad niet over..
Ingeklemd tussen
De al dan niet nieuwe Naald vormde een lang onderdeel van de wel heel lang durende begrotingssessie van de Westlandse politiek. En ging vooral over de rol van cultuurwethouder Van Staalduinen. Die de afgelopen maanden ingeklemd zat tussen tegenstanders van nieuwbouw, zoals haar eigen raadsfractie met politiek leider Peter Duijsens omdat er geen geld voor zou zijn, en een overgroot deel van de gemeenteraad, ook coalitiegenoot GemeenteBelang Westland, dat juist vindt dat een gemeente als Westland een nieuw en volwassen theater verdient.
Het bestuurscollege heeft inmiddels (door een locatie aan te wijzen) besloten richting nieuwbouw te gaan, maar – politiek prikkelend – dat besluit is genomen op het moment dat de hoofdverantwoordelijke wethouder Van Staalduinen wegens ziekte afwezig was.
Hoewel zij afgelopen woensdag nadrukkelijk verklaarde desondanks toch volledig achter dat collegebesluit te staan, lieten vooral oppositiepartijen CDA en D66 weten dat zij eigenlijk tot nu toe nogal vertragend in het proces heeft gestaan.
‘Gelakte’ mailtjes
Uitgebreid, diepgravend en slim onderzoek van Benjamin Hofland (D66) en Dennis Chafiâ (CDA), met ‘gelakte’ mailtjes!, leek dat ook aan te tonen, al werd dat krachtig door de wethouder ontkent. Dat Hofland en Chafiâ het resultaat van hun onderzoek precies een dag voor de begrotingsvergadering naar buiten brachten noemde Duijsens – qua publiciteit ook geen vreemdeling in Jeruzalem! – een schande. Bovendien noemde hij het een raadsel wat, de volgens hen met haren erbij getrokken, wethouder Van der Stee in deze misdaan heeft.
Dat de verhoudingen in politiek Westland weer op scherp staan bleek onder meer wel uit de lage opkomst bij de ‘nadrank’ na afloop. Een deel van de politiek zocht liever een eigen dranklocatie. Of ging na zoveel gezeur en reces maar gelijk huiswaarts. Dan daar maar een bitterbal uit de oven..
‘Aangeschoten wild’
Na de verworpen motie lijkt alles in bestuurlijk Westland weer normaal. Lijkt, want het was wel een laffe gemeenteraad die deels een in zijn ogen incompetente wethouder niet durfde weg te sturen. Haar slechts op één onderwerp onkunde verwijt. En een ander deel dat haar politiek wel ondersteunde, maar ‘puur opportunistisch’, slechts om het college te redden.
Waardoor nu een beschadigde wethouder op het geld blijft letten en een bijna onderuitgehaalde bestuurder zich weer ‘gewoon’ op een nieuwe Naald stort. In ‘Den Haag’ heet dat ‘aangeschoten wild’.
En in die arena moet Carlieke ‘kreupel’ aan de slag met een gemeenteraad die haar voor 43 procent niet ziet zitten. Haar in politieke zin niet echt geschikt acht en haar ook niet vertrouwt. Ondanks dat ze nu zegt wel achter een nieuwe Naald te staan.
Hakken in het zand
Ook binnen het college zal er – mogelijk gisteren al – over gesproken zijn. En dat weet Carliekes politieke baas Peter dan dus ook al. Die, hoewel soms praktisch ingesteld, ongetwijfeld met de hakken in het zand gaat. En loyaal achter zijn wethouder blijft staan.
Want Duijsens weet – hoe cynisch wil je het hebben – dat een ander college zonder hem er niet in zit. Zelfs al zouden CDA of LPF, in plaats van Westland Verstandig, ruilend willen instappen is dat voor de zittende coalitiepartijen GBW en VVD een brug te ver.
Dan maar een minderheidscollege? Bij elk raadsvoorstel weer zoeken naar een meerderheid? Vaststaat dat raadsvergaderingen dan steeds marathonzittingen worden. En niemand meer in de diepe nacht naar de borrel gaat. En de bitterbal uit de oven maar overslaat..
Rien van den Anker
Een oplossing is wel om nieuwe wethouders eerst te testen op kwaliteit, ervaring en deskundigheid. Het probleem is waarschijnlijk dat het steeds moeilijker wordt om iemand te vinden.
Als ik Carlieke was zou ik de eer aan mezelf houden.
Zou het wethouderschap niet iets zijn voor Peter Duijsens. In de fractie moet er toch wel iemand zitten die dan fractievoorzitter wordt. Desnoods een papegaai.
Is het gek dat veel kiezers steeds minder vertrouwen krijgen in hun bestuurders. Doe iets constructiefs.
Er wordt weer een prachtig spel gespeeld waarbij de politici met trucjes proberen elkaar vliegen af te vangen. Het is bijna Den Haag. En het gaat steeds om ons geld.