Flexwoningen

29 jul

(Westland, 29 juli 2020). Er is woningnood in Westland. Dat betekent dat er mensen zijn die geen betaalbaar huis kunnen vinden. Die noodgedwongen wonen waar ze niet echt thuis zijn. Soms, niet altijd, buiten hun schuld, door overmacht of domme pech.
In deze maatschappij stoppen we die mensen met hoge woningnood deels in het hokje spoedzoekers. Waar de overheid dan aparte flexwoningen voor gaat opzetten. Dat zijn nog net geen stacaravans, maar veelal woondozen die je met een beetje LEGO- of Meccano-opvoeding zelf in elkaar zou kunnen zetten.

Eén bil
Mini-huisjes waar je waarschijnlijk in je eentje het coronavirus kan oplopen. Waar je, als het lekker weer is, dankbaar naar buiten vlucht, met één bil op de stoep van de buren.
De gemakkelijk verplaatsbare, te huren huisjes variëren in grootte tussen de 20 en de 60 vierkante meter. Ze hebben een eigen badkamer, een keuken en een toilet. Klaarblijkelijk ook de kleinste!
Er komen er nu zo’n vierhonderd in Westland; inmiddels zijn drie locaties aangewezen. Ze blijven vooralsnog 10 jaar staan; die termijn kan desgewenst verlengd worden. Flex-woners mogen er maximaal 2 jaar blijven.

Betaalbaar
Spoedzoekers zijn bijvoorbeeld mensen, veelal vaders, die net gescheiden zijn. Daar kun je begrip voor hebben maar de vraag is of de maatschappij daar primair een taak heeft. Trouwen zonder nadenken wordt, zo lijkt het, nu wel ‘beloond’.
Dan zijn er oudere jongeren die noodgedwongen nog steeds bij hun ouders (moeten) wonen. Als je midden twintiger bent of ouder is het wèl redelijk dat de maatschappij ervoor zorgt dat je eindelijk een keer – betaalbaar- op jezelf kunt gaan wonen. Ook ouders hebben in zekere zin recht op hun vertrek.
In Westland zijn er ongeveer 150 ‘kinderen’ die dolgraag zo’n, vrijwel niet te vinden, eigen (huur)woning willen.

Geen tientallen
De derde categorie kanshebbers voor de flexwoningen zijn de statushouders waar de gemeente jaarlijks een landelijk voorgeschreven aantal van moet huisvesten. Politiek tactisch heeft wethouder Ben van der Stee (van de LPF) direct sussend tegen zijn achterban gezegd dat er geen tientallen statushouders bij elkaar komen te wonen. En tenslotte maken ook hun straf uitgezeten gedetineerden – op weg naar de gewone samenleving – kans om hier te wonen.

Bont wijkje
Dat wordt bij elkaar een bont wijkje. Met gefrustreerde lieden, overlopend in vechtscheidingsemoties, en ‘losgebroken’ jongeren die eindelijk zelf mogen beslissen wanneer zij een – of meer – pilsjes nemen en hoe laat ze naar bed gaan.

Met daarbij statushouders die veelal van toeten en blazen weten van hun nieuwe Westlandse wereld, maar die ongetwijfeld ook geregeld te horen krijgen dat ze niet welkom zijn, kunnen oprotten. En met ex-gevangenen die ‘na de bak’ weer moeten wennen aan ‘gewoon leven’. Hetgeen niet altijd meevalt.
Het moet een mix worden, maar nergens staat aangegeven dat er ook vrouwen, en hoeveel, worden gezocht. Maar alleen mannen lijkt weer vragen om problemen. Kortom, eigenlijk is het wel een wonderbaarlijk woonproject.

Soort getto
Dat gezien de invulling eerder een soort getto wordt waar je zo snel mogelijk uit weg wil. Maar mogelijk is dat juist de bedoeling van de gemeente. Geruststellend, of juist het tegendeel, is dat er een beheerder komt die een soort sociale controle gaat uitvoeren. Daarnaast ook een wooncoach van Vitis Westland die de ‘flexers’ op weg helpt naar een reguliere woning.
Het eerste project van 40 woningen komt aan de ’s Gravenzandse Oostduinlaan, vlak achter de begraafplaats. De doodse stilte daar is binnenkort wel voorbij.

 

Rien van den Anker

 

 

7 gedachten over “Flexwoningen

  1. We zijn een rijk land maar op sommige terreinen ook arm. Dat we bepaalde groeperingen geen dak boven het hoofd kunnen bieden. Eigenlijk is het een schande!

  2. Ga je als net gescheiden vader een biertje bij je jongere buurman halen, kom je op de terugweg een statushouder tegen die zegt dat je geen alcohol mag drinken en even later pikt een ex-gedetineerde je flesje. Leuk leven in een flexwoning.

  3. De columnist heeft wel een beetje gelijk. Hoeveel verantwoordelijkheid heeft de overheid qua huisvesting als je huwelijk op de klippen loopt. Maar ja, het alternatief is bij je vrouw blijven wonen, met het risico van huiselijk geweld en ook nog eens getraumatiseerde kinderen. Die misschien ook nog eens de klappen moeten opvangen

  4. Mini-huisjes waar je waarschijnlijk in je eentje het coronavirus kan oplopen? Dat lukt alleen als je op anderhalve meter van jezelf gaat leven.

  5. De columnist vergeet nog een belangrijke groep, gescheiden moeders met kinderen die niet meer in hun voormalig ‘ouderlijk’ huis kunnen blijven wonen. Hoe het college denkt dit op te lossen is mij een raadsel. De wachtlijsten van 7 jaar zijn na de 2 jaar flexen niet verdwenen, ook zijn de hoge bankeisen ten aanzien van hypotheken niet opeens soepeler en gezien het bestaande bouwprogramma zijn er niet opeens betaalbare koopwoningen. Het college blijft zich richten op de bouw van 8000 onbetaalbare koopwoningen. Want de vrees voor toestromende Hagenaars betreft blijkbaar alleen die met lage inkomens. Ik wens de Vitis-wooncoach veel succes met deze onmogelijke opdracht.

  6. Als je al deze groepen bij elkaar zet wordt het een rotzooitje. Een mix maken lukt niet. Al die bewoners hebben al genoeg aan hun eigen zorgen, zijn daardoor geprikkeld en zitten niet op een integratie met mensen met andere zorgen te wachten. Per groep huisvesten is beter, kunnen ze elkaar helpen met hun gelijke problemen

  7. Bij het opsommen van de minimale afmetingen van toilet en andere ruimtes is de slaapkamer kennelijk vergeten. Uit informatie blijkt dat het een wel zeer beperkte plaats betreft. Zodanig dat onder intimi de betreffende wethouder de koosnaam heeft gekregen van Ben van der BedStee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>