Feestweekverbod

7 sep

(Westland, 7 september 2016). De gemeente Westland wil een feestweekverbod gaan instellen omdat tijdens de zomerfestivals dertig jongeren tussen de 13 en 16 jaar apezat en laveloos van straat zijn geplukt. Zeven belandden in het ziekenhuis. Het waarom voor dat nieuwbakken verbod is verbijsterend simpel: ‘Als je thuis een feestje geeft en iemand verstoort het feestje, dan wil je hem er de volgende keer niet meer bij. Dat geldt ook voor de feestweken.’
Heerlijke bromsnorzinnen, betuttelend, beetje regentesk, ook lekker ongenuanceerd. Maar ik hou wel van krachtige bestuurderstaal, al lig ik soms dubbel als ik het gezag anno 2016 hoor zeggen: ‘Hun ouders krijgen dat te horen! Ik ga ze erop aanspreken!’ Zoiets zie ik direct beeldend voor me, bij de voordeur. ‘Goedenavond, meneer, oh, ik zie nu wie u bent. Kom binnen. Biertje?’

Zorgmelding
Voor die zeven ziekenhuiszuipers geldt nu een zorgmelding, met verplichte voorlichting over overmatig drankgebruik. Wordt dat niet serieus genomen, dan overweegt de gemeente dus een feestweekverbod. Van drie tot zes maanden. Overwegen want onduidelijk is of het wettelijk mag. Zo’n verbod gaat mogelijk ook gebruikt worden voor Westlanders die op gewone, feestloze dagen ladderzat op straat worden gevonden. Jeetje, ga je eens niet naar de feestweek, word je elders dronken, mag je voor straf niet naar de feestweek, waar je toch al niet naartoe wilde!
Trouwens, na ontnuchtering in een ziekenhuisbed zal die voorlichtingsfolder ook weinig helpen. Zo’n (ongetwijfeld laaggeletterde) drinker zal na de eerste zin al afhaken. Met een glimmende ambtsketen aankloppen bij de ouders is eveneens zinloos. Misschien doen pa en moe wel beneveld open.
Een diplomaloze psycholoog weet inmiddels dat je je eerst moet afvragen waarom zo’n superkleuter bodemloos doorzakt? Vrienden imponeren, status vergaren? Nu al teveel geld op zak? Of gaat het gewoon om een gezagsloos thuis dat het allemaal geen flikker interesseert. En er dus ook geen fuck aan doet.

Zelf opruimen
Van statusgevoel kun je trouwens iemand gemakkelijk af helpen. Gewoon verplichten om pies, poep en kots zelf op te ruimen. In het zicht van eigen vrienden die het, zonder geblurde gezichten, wel via Facebook rondsturen.
Geld afnemen is lastiger maar een modern profilerend uniform weet wel wat overtredingen te vinden. Verstoring openbare orde, straatvervuiling, openbare dronkenschap, anderen lastigvallen, eventueel fietsrijden onder invloed. En anders is er wel het beledigen van een agent in functie of verzet bij aanhouding. Zo’n gestapelde boete tikt flink aan. Omgerekend veel biertjes, nog meer fluitjes.
Grootste probleem is zo’n thuisfront dat maar niet wil meewerken. Maar dat moet je gewoon (gesubsidieerd) verplichten iedere avond heel veel teveel te drinken. Zodat zelfs kinderen zelf zien wat alcohol aanricht en het voortaan bij een of twee biertjes houden. Of misschien wel bij alcoholvrij.

Heerlijk, zulke bromsnorzinnen. En ik begrijp nu ook waarom bestuurders zo graag ongenuanceerd, soms betuttelend, tegen het regenteske aan, tekeer gaan. Het werkt niet, maar het is eigenlijk wel lekker…

Rien van den Anker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>