Fake burgemeesters

22 jan

(Westland, 22 januari 2020). Als een soort Polder-Poetin heeft Koning Bouke het bestuur in zijn westelijke koninkrijk maar eens goed door elkaar gehusseld. Als enige, van hogerhand benoemde. kan hij ook dat ongestraft doen.
Die bestuurlijke lui, in sommige landen heten ze wethouder, vond hij na een jaartje nogal onbekwaam en nutteloos. En net als zijn grote Russische evenknie bedacht hij dat hij ze dan maar een soort positieverbetering moest geven, een ogenschijnlijke. Wegpromoveren heet dat in Moskou.

En zo werd zijn koninkrijk – ooit een rij van dorpen en gehuchten – weer opgesplitst in allerlei onderdeeltjes. Net als vroeger, zodat die bestuurdertjes denken dat ze daar nu echt de baas worden. Ze tuinden er allemaal in, ook het volk. Bouke kan er met genoegen om gniffelen; gaat er die autocratische sovjetbroeder nog eens over bellen.

Dorpswethouder
Net als in de middeleeuwen heeft hij dat – zich toch al slinks door het volk gekozen – collegeclubje nu omgedoopt tot leenheren en -dame die onder de nieuwe naam dorpswethouder namens hem de scepter mogen zwaaien. Althans, op papier.
Die zichzelf omhoog geëlleboogde paladijnen zijn nu benoemd tot fake burgemeester op zijn landgoederen. Meestal omdat ze daar zijn geboren en veel onderdanen kennen.

Pyjama
Enkelen lopen daar inmiddels al statusgeil rond. Wijkwethouder Pieter (van Naaldwijk) heeft stiekem een imitatie-ambtsketen gekocht in een kringloopwinkel en poseert daarmee iedere avond in pyjama voor de spiegel. Die selfie komt vast nog een keer!
Cheffin Coby (van onder meer Maasdijk) bezoekt daar nu – vanzelfsprekend per auto met chauffeur – de Poolse supermarkt en spreekt dan hun taal. Soms komt ze wel met heel andere boodschappen thuis..
Baasje Leen die nu eindelijk officieel de Hofnar van Monster is geworden, stelde ‘dapper’ als voorwaarde dat er een straat naar hem vernoemd zal worden. Vond Bouke wel goed.

Dorpsraad
En zo hebben alle kernen ineens weer een (nieuwe) eerste burger. Die ongetwijfeld na verloop van tijd, zo werkt dat nu eenmaal, ook weer een eigen dorpsraad willen hebben. Omdat, zo liegen ze, het volk wil meepraten. En daarna komen er opnieuw tijden met politieke lichtgewichten à la Wil van den Bos, Jan Ekkers of nog erger Jan de Bruin.
Wordt Westland weer gewoon het Westland, met een het. Staan we net als toen weer gesprokkeld eensgezind tegenover de wereld, als Lierenaar, Breejedurper of Naleker.

Gebakken
Met een wat regenteske arendsblik overziet Koning Bouke vanaf de duinen het panorama van zijn glazen, groeiend versteende, rijk. Met op de horizon de machtige silhouetten van zijn vriendschapssteden Rotterdam en Den Haag.
Tevredenheid stormt in zijn hoofd. Voorlopig zit hij, en daar ging het uiteindelijk allemaal om, gebeiteld, weer jarenlang gebakken. In vrede aan de Verdilaan. Zonder incompetent en vooral dom gezeur rondom hem. Kan hij eenvoudigweg, met een cohort slaafse ambtenaren, dat eenvoudige raadsvolk wel onder de duim houden.

En gaat het mis, dan kan hij die nep-burgemeesters altijd nog verbannen. Zijn koninklijke voorgangers wisten ook wel raad met luie daklozen, dronken lapzwansen en andere asociale burgers. Die stuurden dat gepeupel gewoon naar het hoge Drentse Noorden. Naar Emmen, geloof ik, maar dat moet ik nog even bij Bouke navragen. Die heeft dat vast wel paraat.

Rien van den Anker

9 gedachten over “Fake burgemeesters

  1. Misschien interessant om uit te zoeken wiens slaaf Bouke zelf is. Wie heeft hem bevolen dat Westland met minder glas uit moet?

  2. Burgemeester Jan de Bruin van Naaldwijk en zijn collega Jan Ekkers in ‘s Gravenzande streden toch om voorrang voor de bijnaam ‘Jan Plaat’. Die stonden altijd vooraan op iedere krantenfoto. Verder was er niks mis met ze.

  3. Zou koning Bouke echt bevriend zijn met de ‘machtigen’ in Den Haag en Rotterdam? Reden genoeg om hem af te zetten en van Westland een republiek te maken

  4. Ik ben niet lui, niet dakloos, geen lapzwans en niet asociaal, maar ik zou best verbannen willen worden naar Drenthe. Wel zonder die wethouders.

  5. Dit verhaal is niet echt, maar het kan het wel worden. Heerlijk, buigen voor Bouke. En daarna bidden voor ‘brune bonen’.

  6. Dorpswethouders: stap terug in de tijd? Ik hoor en zie heel weinig van de wethouders, dus tja, zou dan de promotie naar dorpswethouders helpen? Heerlijk stuk van de colomnist!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>