Excuses

21 nov

(Westland, 21 november 2018). Als politicus is John Witkamp (LPF) een begenadigd acteur, verbaal vilein, soms grof. Hij onthoudt alles, speelt het spel fel. Als een grij(n)zende Schwarzenegger.
Tijdens die tumultueuze raadsvergadering vorige week over het ‘foute’ huis van SGP-wethouder Leen Snijders zei ‘Big John’ dat hij had verwacht dat de oppositie met excuses en niet met een motie van afkeuring was gekomen. Naar de wethouder. Een iconisch moment, qua timing Trumpwaardig. Harde humor. Heerlijk.

‘Vind ik ook’
Daar tuinde Onze Agnes – nog eventjes onze burgemeester – met open ogen in. “Aan de familie. Vind ik ook,” zei ze ad rem. “Horend wat er allemaal gezegd en geschreven is, buiten alle proporties!” Alsof Patty Brard in een verkeerde realityshow was beland.
Een geërgerde Remmert Keizer (GBW) ging er bijna van hakkelen: “En dat zegt u als onafhankelijk raadsvoorzitter?” De burgemeester, net zo fout als Ruttiaans: “Ja, als neutraal mens..”
Prachtig politiek volkstheater.

Laatste kans
Terug naar Witkamp, iemand publiekelijk dwingend vragen sorry te zeggen is natuurlijk een bekend, ook dubieus debattrucje. Met zo’n verzoek zeg je eigenlijk al dat de tegenstander fout is en nog een laatste kans krijgt om het recht te zetten.
Veel krachtiger is dan om ook zelf stappen te zetten. John had bijvoorbeeld kunnen erkennen dat hij nogal opruiend bezig was geweest en niet per se een collega van karaktermoord had hoeven te beschuldigen. Zeg maar, een begin van excuses.

‘Het klopt wel, maar het deugt niet’
Hij had dat verzoek ook kunnen doen aan de waarneem-burgemeester, die in haar nadagen steeds vaker dat ‘ik-sta-boven-de-partijen-petje’ terzijde schuift. Eveneens aan Jenny Vermeer (CDA) die anderen wel erg de eigen menselijke maat neemt. Hij had apart de neerbuigende Remmert Keizer (GBW) en de beledigende Peter Duijsens (WV) kunnen aanbevelen ‘sorry’ te zeggen.
Ook aan zijn eigen wethouder Cobie Gardien had hij wel verontschuldigingen mogen vragen. Omdat zij (als juriste) de term ‘Het klopt wel, maar het deugt niet’ totaal in haar overwegingen was vergeten. En John had zelfs de geplaagde wethouder Snijders kunnen verzoeken zich te excuseren naar zijn achterban, zijn vrouw en kinderen. Omdat hij die een beetje laf als emotioneel schild misbruikte.

Harder en gemener
Toegegeven, iets beschaafder debatteren zou in de Westlandse raad soms best wel kunnen. Aan de andere kant, dat eeuwige calvinistische sausje van wederzijds begrip en respect is ook niet bij elk vergaderonderwerp lekker. Ook een raadslid is soms  een gewoon mens.
Wie wel eens het Britse Lagerhuis beluistert en bekijkt weet dat beledigingen daar misschien niet zo bot en direct Hollands zijn, maar wel veel harder en gemener. 
In het Vlaamse parlement schreeuwen en gillen ze zo nu en dan ook. En er zijn hier nog lang geen Italiaanse of Zuid-Koreaanse vechtpartijen, al ken ik Westlanders die best wel eens raadsleden rollebollend over de vergadertafel zouden willen zien gaan.

En trouwens, als zo’n excuusmanie à la John tsunamisch doorslaat, dan wordt de lokale politiek een soort rouwcentrum waar de democratie in een kist in de aula staat. Dood, stil en saai.
Hoor ik daar in de verte iemand ‘Vind ik ook’ roepen?

Rien van den Anker

5 gedachten over “Excuses

  1. Leen Snijders, ik kan me niet voorstellen dat je je vrouw en kinderen nog recht in de ogen durft te kijken. Ze houden van je, maar zoals de columnist schrijft: Het klopt wel maar het deugt niet. Dit is een verkeerde weg waarop je loopt. Als het echt fout loopt zijn jouw familieleden ook slachtoffer.

  2. Volkomen terechte conclusie, het valt tot nu toe best mee met de heisa in de Westlandse gemeenteraad. De raadsleden die daarover mopperen zijn vaak ook niet goed in debatten. Zij weten dan zelf vaak geen antwoorden te vinden en zeggen dan maar dat de tegenstander over de schreef gaat. Hun schreef, maar dat zegt niks over die van de ander.

  3. John Witkamp is precies de lomperik zoals ik al jaren heb gedacht. Maar het blijft wel opvallend dat zijn vroegere oppositierol hem net zo gemakkelijk valt als de nu geldende coalitierol. Bij hem is het lood om oud ijzer, het belang van de eigen partij telt alleen maar. Hem een politieke vriend noemen is dus risicovol.

  4. Ik moest toch even denken aan Efeziërs 6 vers 12 ( Statenbijbel) : “Want wij hebben de strijd niet tegen vlees en bloed, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de geweldhebbers der wereld, der duisternis dezer eeuw..” Maar ja, niet iedereen is meer even bijbelvast vandaag de dag…!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>