Een soort Seniorenraad

13 nov

(Westland, 13 november 2019). We hebben al een Seniorenraad, ook eentje voor gehandicapten die platform heet, ik mis nog, zoals in Maassluis, een sport- en recreatieraad, maar een Jongerenraad is dus niet zo gek. Elke maatschappelijke doelgroep krijgt zo een eigen stem, stoppen we in tijden van afbrokkelend individualisme iedereen weer in zijn eigen hokje.
Sinds enige tijd bestaat dus de Jongerenraad Westland. Met twintig leden tussen 15 en 23 jaar, die maandelijks openbaar in het gemeentehuis vergaderen. En praten over bijvoorbeeld feestweken, openbaar vervoer of hangjongeren. ‘Ons doel is om per jaar minimaal twee goede adviezen te sturen naar de gemeenteraad.’

Niet gekozen
De jeugdigen zijn niet gekozen, ze hebben zich aangemeld, moeten in Westland wonen en een bepaalde leeftijd hebben. Na een sollicitatie bij het bestuur, worden ze via een ledenmeerderheid toegelaten. Dan mogen ze lid blijven tot hun 23ste.
Lidmaatschap van een politieke partij is wel toegestaan, maar geen (bestuurs)functie. De jongerenraad kent geen actuele politieke afspiegeling, theoretisch kunnen enkele (kleine) partijen een meerderheid vormen. Ook fracties ontbreken. Jongerenraadsleden krijgen een (zeer summiere) kostenvergoeding. ‘We geven elke jongere in Westland een stem!’, staat op de gemeentelijke website.

Revolutionaire praat
Op zo’n vergadering, met die jonge, gemiddelde leeftijd, mag je toch enige dwarsliggerij en revolutionaire praat verwachten. Gewoon zeggen, da’s bagger. Of kut. Maar dat viel tegen, er leek eerder een nieuw soort conservatisme uitgevonden. Alsof nuanceren en verontschuldigende zelfcorrectie verplicht was. Heel even was er nog hoop op een verbale nazaat-in-aanleg van het soort Peter Duijsens, Remmert Keizer of Ulbe Spaans. Zelfs nog geen spoortje daarvan. Slechts bijna beschamende beleefdheid.
En ogenschijnlijke onwetendheid van een wereld met Hongkong, Chili of Catalonië. Geen enkele docentachtige Malieveld-wanklank. Soms dacht ik bij de Seniorenraad te zitten.

‘Kassenklauwen’
Geen afspiegeling dus van de gewone samenleving, er hangt een voorzichtig Rotarygehalte. Zelfs nog niet uni-studerenden ogen al studentikoos. Jammer, het moet toch mogelijk zijn om via Vitis of andere maatschappelijke organisaties jongeren met een sociaal lagere achtergrond te vinden. Met tomaatrode ‘kassenklauwen’. Of een leeftijdsgenoot die werkloos is, of lang werkzoekend.
Critici waren nogal bang dat een jongerenraad ‘overvallen’ zou worden door bestaande politieke partijen die jong talent willen scouten. Dat valt tot dusver alleszins mee. Trouwens, met deze raad lijken er hooguit kansen te liggen voor VVD, D66 of misschien het CDA.
Toegegeven, het moet nog groeien. De ambities om jaarlijks twee goede adviezen zijn ook wel erg minimaal, terecht dat sommige leden meer willen, er zijn er zelfs die eigenlijk over alles iets willen laten horen. En dat is dan weer heel veel.

Kweekvijver
Maar vooralsnog lijkt de Jongerenraad nu meer op een goedbedoeld door de gemeente ondersteund initiatief. Met daarbij een gemeenteraad die tot nu toe zelf niet echt breed open staat voor de jeugdclub. Dat is op zich niet eens zo gek, want politieke partijen leggen vermoedelijk het liefst in eigen geledingen een door henzelf geknede en gekozen kweekvijver vol toekomstige politici aan.
En eigenlijk is dat ook de enige plek om jongeren te interesseren voor de politiek. Daar kom je binnen met een zelf gekozen kleur, met politieke ambities en wensen. Daar leer je geloven in een zelf te wensen toekomst.

In deze Jongerenraad leer je hooguit vergaderen, en een beetje fel discussiëren. Al lijkt dat laatste niet eens het geval, omdat ze allemaal zo aardig tegen elkaar doen.

Rien van den Anker

6 gedachten over “Een soort Seniorenraad

  1. Misschien is de huidige sfeer in de jongerenraad ook wel de reden waarom er geen ‘andere’ jongeren bij willen komen. Maar die zouden er wel bij moeten komen.

  2. Onder jongeren is ‘boomer’ nu een standaardreactie op kritiek of commentaar van ouderen. Het is de verkorting van babyboomer, die gebruikt werd voor de generatie 1945-1955, maar nu ook voor een bepaalde mentaliteit, zo stond in Trouw. Het woord verwijst dan naar mensen, met ouderwetse denkbeelden over bepaalde maatschappelijke kwesties.
    Oud-raadslid Dennis Chafiâ (CDA) reageerde op twitter op dit stuk over de Jongerenraad met ‘OK Boomer’. Ik las verder in de krant dat boomers niet per se oud, soms ook jonger zijn. ‘Zelfs iemand van een jaar of dertig met conservatieve opvattingen kan een boomer worden genoemd.’ Welcome to the club, Dennis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>