Een ‘oud’ nieuwjaar

2 jan

(Westland, 2 januari 2019). Als de kleur van een oudejaarsconference maatgevend is voor het nieuwe jaar, dan wacht ons een milde toekomst. Van ‘doorbakken’ roasten – zoals dat tegenwoordig heet- was zaterdag geen sprake in de Poeldijkse Veiling, de voormalige Leuningjes. In steaktermen, het was medium rare. Rood, maar niet bloederig. Onverwacht beschaafd, bijna te.

Spotmikpunten
Dat lag deels aan tekstschrijver Aart van den Berg en cabaretier Nico Meijer, maar zo’n oudejaarsconference valt of staat ook met de aanwezigheid van spotmikpunten in de zaal. Vooral politici. In tijden van – noem maar Wim Kan of Youp van ‘t Hek – was genoemd worden immers het ultieme bewijs dat je nog meetelde. Tussen het publiek zitten een soort publieksgeile manier van lef hebben.
Daarom was het zo laf dat politiek Westland zaterdag breed afwezig was, wethouders én raadsleden. Cultuurwethouder Piet Vreugdenhil had er sowieso moeten zijn. Niet omdat hij nogal te grazen werd genomen, maar vooral omdat Westland als streek cultureel redelijk bijzonder is met zo’n lokale oudejaarsconference. Maar mogelijk was z’n (nog enige politieke) vriend jarig?

Nuchtere noorderling
Op naar 2019, het jaar van A naar Beter. Lokaal vertaald, van Agnes naar Bouke. Dat wordt wennen, alhoewel, dat dachten we ook toen zij aantrad. Boukes nieuwjaarstoespraak vanavond zal ongetwijfeld ook wel die conference-mildheid hebben. Hij zal als kersverse burgemeester wel uitkijken om gelijk burgers en vooral politici tegen de haren in te strijken. Hij zal als nuchtere noorderling – Of is dat nu ook al discriminatie? – eerder de kat uit de boom kijken. Maar hij mag best laten horen dat hij geen Sjaak van der Tak of van Agnes van Ardenne is. Zou ik juist doen.

Kort lontje
Gevreesd moet worden dat de inmiddels doodgeslagen en inhoudsloze woorden ‘verbinden’ en ‘samen’ wel weer de boventoon in die nieuwjaarswoordenbrij zullen voeren, al mag je hopen dat zo’n Drent met droge humor daarvoor mooiere synoniemen kan bedenken.
Hoopvol is de uitspraak van Boukes dochter die zei dat haar vader soms wel eens een kort lontje heeft. Dat stelt gerust, toch een gewoon mens. Wel zijn enkele wethouders terstond begonnen aan een oosterse onderdanigheidscursus. Ja, burgemeester, alstublieft, burgemeester.
Dat geldt natuurlijk niet voor Pieter Varekamp en Leen Snijders, want die hebben alle examens knipmesbuigen al gehaald. Cum laude.

Verst(r)ikken
Er komt nu een nieuw jaar met Europese en provinciale verkiezingen. Die zullen, zeker omdat de helft van de politici lokalo’s zijn, de gemeentelijke belangen maar deels raken en beïnvloeden. Westland gaat, ongeacht de uitkomst, wel direct te maken krijgen met een Brexit. Maar daarover geen zorgen, de kans is groter dat de lokale politiek weer als vanouds zal verst(r)ikken in hondenpoep, hangjongeren en harde muziek tijdens feestweken.
De (oppositionele) raadsleden wachten ondertussen af. De eerste gemeenteraad, op 22 januari, zal voor alle partijen aftasten zijn, kijken waar piketpaaltjes kunnen worden geslagen. Vrijwel zeker zal de gemeenteraad op 19 februari al boeiender worden. Na politieke wittebroodsweken komt dan het (nog steeds totale) gebrek aan onderling vertrouwen verbaal weer boven borrelen. Nu met een soms kortlonterige Bouke. Da’s niet cynisch, gewoon realistisch.

Eigenlijk had ik bij die oudejaarsconference knalhard willen horen: Voor politiek Westland wordt 2019 weer een gewoon ‘oudjaar’. En dan satanisch: Gelukkig maar.

Rien van den Anker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>