Een beetje Pools, een beetje veel zelfs

16 sep

(Westland, 16 september 2020). Er zijn mensen die 9 fracties in de gemeenteraad teveel vinden. Die verlangen naar oude tijden met drie, hooguit vier, fracties. Links, rechts, midden en nog een afwijkend kleintje. Overzichtelijk, korte vergaderingen, weinig oppositiegezeur. Droom maar lekker weg. Das war damals.

De plaatselijke politiek is nu lokaler, verwarrender en chaotischer. Maar wel levendiger. Soms ontstaan er uitwassen, wordt er te lang gepraat, worden teveel vragen gesteld of verschuift sluipenderwijs teveel macht naar bepaalde partijen of het bestuurscollege. Dan is het tijd om het reglement van orde aan te passen. Dat is heikel, want je weet van tevoren al dat er tegenstand zal zijn.

Plasje
Een beetje burgemeester heeft daar een truc voor. Tijdens ‘hei-dagen’ van de gemeenteraad leg je de problemen voor aan semi-recreërende raadsleden en geef je het dagverslag aan een ad hoc-raadscommissie. Die dan met een concept-voorstel komt waar iedereen al instemmend zijn plasje over heeft gedaan.
Daarna gaat het vaak fout, terug van de gezellige hei is veelal ook het politieke verstand weergekeerd. Dat ene was dan verkeerd opgeschreven, dat andere verkeerd begrepen.

Dichte deuren
In een op deze manier geboren voorstel staat nu dat het huidige Presidium weg moet. Voor de leek, dat is een raadscommissie waarin fractievoorzitters en burgemeester de raadsagenda vastleggen en praten over procedurele zaken rond het raadswerk. Niet onbelangrijk, wel openbaar, maar niet uitgezonden.
Mocht beslotenheid nodig zijn – gebeurt in Coronatijden geregeld -, dan is er het fractievoorzittersoverleg, ook wel Seniorenconvent. Die club heeft vrijwel dezelfde samenstelling maar vergadert met dichte deuren.

Alle agenda’s
Dat convent blijft bestaan, maar er komt een nieuwe Presidium-agendacommissie.  Die voortaan alle agenda’s (van de raad én de commissies) gaat vaststellen en eventueel procedurele zaken bespreekt. Opnieuw niet onbelangrijk, maar niet meer openbaar, gesloten voor pers en publiek.
Qua bezetting is het wel een totaal andere commissie geworden. Geen negen fractievoorzitters maar slechts vier raadsleden. Die alle vier voorzitter zijn van een raadscommissie, zoals Ruimte, EFO, Bestuur en MO. Verder zitten de burgemeester en zijn raadsvervangende voorzitter er in.
Die commissievoorzitters zijn van CDA, LPF, WV en GBW (twee coalitie en twee oppositie). De CDA’er Cor van der Mark heeft een dubbelrol, is plaatsvervangend raadsvoorzitter én EFO-commissievoorzitter.

Chefsache
Dat nieuwe clubje bestaat dus uit ‘gewone’ raadsleden, terwijl het oude Presidium Chefsache was. Het vaststellen van een agenda lijkt namelijk iets klinisch, maar veel politici vinden ook dat al politiek. Begrijpelijk, want alles in raad en gemeentehuis is immers politiek. En daarom moeten volgens velen juist fractieleiders over agenda’s besluiten. Anders zou zo’n ‘gewoon’ raadslid/commissievoorzitter geregeld – onderdanig – aan de chef/fractieleider moeten vertellen wat agendatechnisch al is besloten. Dat werkt niet.

Rariteit
Een grotere rariteit is dat voortaan maar vier grote fracties belangrijke agendabeslissingen gaan nemen. Vijf kleintjes, VVD, PvdA, GroenLinks, CU/SGP en D66 worden politiek ‘onthoofd’. Doen op dit punt eventjes niet mee. Pijnlijk voor drie oppositionele éénpitters, maar vooral voor de driekoppige coalerende liberalen. Als ze zich niet verneukt voelen dan op zijn minst genaaid.

Politiek vraag je hen dan wel erg veel vertrouwen. En democratisch gezien ruikt het toch een beetje Pools. Een beetje veel zelfs. Menig arbeidsmigrant uit Polen kan je precies vertellen hoe dat bij hem in eigen land goed fout is gegaan.

Rien van den Anker

 

 

 

5 gedachten over “Een beetje Pools, een beetje veel zelfs

  1. Ik moet het nog zien dat die nieuwe commissie er komt. Volgens mij zijn Westland verstandig en zelfs het CDA er niet tevreden over. En vanzelfsprekend zijn ook de kleintjes tegen.

  2. De columnist stelt terecht dat alles in en om de Raad politiek is. Ook bij het koffieapparaat. Tijdens de schorsing gebeurt er meer dan menigeen doorheeft. Ik sluit niet uit dat er ook via WhatsApp boeiende politieke gesprekken.

  3. Onderschat het belang van agendavaststelling niet. Vergeet ook niet de invloed en de sturing van de burgemeester. Want die is ook voorzitter van het bestuurscollege. En die heeft ook daar zo zijn belangen.

  4. Alles is niet alleen politiek maar ook macht. Zo is het hier ook. Formeel is het de bedoeling om efficiënter te gaan werken, maar de achterliggende bedoeling is gewoon meer voor het zeggen te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>