Accordeonduo dat (bejaarde) bruiloften opvrolijkt

18 apr

(Westland, 18 april 2018). Het CDA, de grootste raadsfractie, gaat voor een nieuw bestuurscollege met LPF, VVD en Christenunie-SGP. Een meerderheidsmengeling van vooral rechts-politieke kleuren, met 22 van de 39 raadszetels.
Vorige week zijn Martin Buitelaar (CDA) en John Witkamp (LPF) tot formateur benoemd. De eerste – oud-politicus – oogt als een ingetogen, wat bescheiden advocaat; de ander – zittend raadslid – is een ‘recht-voor-zijn-raap’-politicus. Geen echte vrienden, maar dat werkt soms wel lekker in de politiek.

‘Afgekocht’
Vooralsnog lijken John en Martin – het klinkt toch een beetje als een accordeonduo dat (bejaarde) bruiloften opvrolijkt – praktisch ingesteld om politieke verschillen te slechten. Desnoods maak je coalitieafspraken met het voorbehoud dat je bij bepaalde onderwerpen mag tegenstemmen. Groot politiek voordeel, naar je eigen achterban toon je een rechte rug, binnen de coalitie blijf je aan boord.
Mocht zoiets de Christenunie-SGP te ver gaan, dan kunnen die eventueel worden ‘afgekocht’ met programmatische wensen in ruil voor (slechts) gedoogsteun. Blijft er toch nog een raadsmeerderheid van 20 zetels over. Krap, maar alleen lastig tijdens een griepgolf.

Risico
De formateurs vroegen de oppositiepartijen wensenlijstjes, om ze de indruk te geven dat ze ertoe doen. Westland Verstandig en Gemeentebelang Westland reageerden (publiekelijk). Zo ook D66, PvdA stuurde een replymail en GroenLinks wees het verzoek af.

Partijen met wensen lopen wel een risico. Immers, als die deels worden gehonoreerd, dan zitten ze vast, moeten ze hun oppositie matigen. Wie de lijstjes leest ziet veel overeenkomsten. Veiligheid, wonen, tuinbouw en zorg. Vooral GBW zal nogal wat eigen punten in een nieuw bestuursakkoord terugvinden. Laat dat maar aan dat vrolijke accordeonduo over!
Datzelfde geldt voor Westland Verstandig, maar daar is, na de afwijzing door het CDA, voldoende frustratiekruit om er flink tegenaan te gaan.

Morrende achterban
De eerste formatiedagen waren er vooral aftastende voorgesprekken – met die en gene. Daarvan komt niets naar buiten, behalve dat een hoofdlijnenakkoord in de maak is. Een soort legaal achterkamertjesgedoe dus. Beetje logisch, want als je nu van elk gesprek verslag doet, gaat iedereen er zich mee bemoeien.
Ondertussen speelt het accordeonduo melodieus grote eensgezindheid. Als in een verlate nieuwjaarskaart melden ze ‘tussendoor’ dat de gesprekken voorspoedig verlopen. Die blijheid is er ook onder hun partijbobo’s. Maar schijn bedriegt, want de achterbannen morren inmiddels.

Spookbeeld
Een LPF-deel vond en vindt zelfs praten met het CDA al te veel; nogal wat christen-democraten zien gruwend achter de LPF het spookbeeld van de bevriende Thierry Baudet. Die toch het kartel van al die ouderwetse, zittende partijen wil doorbreken. In beide partijen zijn er ook al leden die menen dat niet alleen de fractie maar ook de afdelingen goedkeuring aan een akkoord moeten geven. Tot schrik van veel raadsleden.

Een morrende achterban, dat hebben ze bij het CDA sinds de gedoogsteun van Wilders aan het kabinet Rutte/Verhagen (2010-2012) niet meer meegemaakt. En bij de LPF is het eigenlijk een nieuw fenomeen. Tot nu toe werd daar de partijleiding vrijwel blindelings gevolgd, als een soort reactie op al het interne gelazer in de beginjaren van de partij.
Maar die laatste zal het nu moeilijk krijgen om uit te leggen dat zij ineens onderdeel gaat worden van een club van gevestigde politieke partijen. Dat nu ook de LPF zo’n soort vermaledijde kartelpartij is. Net als CDA, VVD en noem maar op.

Rien van den Anker

5 gedachten over “Accordeonduo dat (bejaarde) bruiloften opvrolijkt

  1. Ik had een andere metafoor voor ogen toen ik hoorde over het duo Martin en John. Meer Geer en Goor tussen de eenruiters. Waarbij ik alleen nog steeds niet weet wie Geer of Goor is.

  2. Duijsens en Keizer moeten niet huilen, hun verlies nemen en gewoon vier jaar in de oppositie gaan. Ik denk dat de LPF zich nog wel eens achter de oren zal krabben als ze eenmaal ontdekken met wie ze in het college zitten.

  3. Dat er mensen bij het CDA moeite hebben met de LPF is wel duidelijk. Maar het is voor mij volkomen onbegrijpelijk dat er bij de SGP en de Christenunie geen opstand is uitgebroken over zo’n samenwerking. Ik zou het echt ongelooflijk vinden als Leen Snijders met die club op een wethoudersstoel gaat zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>