Duitse Krimi, Deense serie of Italiaanse maffiafilm

28 dec

(Westland, 28 december 2022). Het was een buitengewoon onaangenaam gesprek daar op het gemeentehuis in Naaldwijk. Een mengelende sfeer van een Duitse Krimi, een Deense detectiveserie en een Italiaanse maffiaserie. Spannend geïrriteerd.
Recht tegenover elkaar een door het leven juridisch gepokte stichtingsvoorzitter en een politiek bestuurder met politionele achtergrond. Gezette Westlandse mannen met dito ego, duimbreed wijken is geen optie.
Inzet: de toekomst van De Veiling, een evenementenlocatie in Poeldijk. Met de grootste zaal van het Westland.

Onderhuurder
De politieke machthebber wil daar de lokale mediazender WOS in huisvesten, zijn tegenpool zegt dat hij De Veiling met die (verplichte) onderhuurder niet kan exploiteren. Die eerste houdt als gemeentelijk eigenaar orthodox vast aan een op 1 januari aflopend huurcontract. De laatste wijst op (ook schriftelijke) toezeggingen van een vorige wethouder en de gemeenteraad om zeker nog 10 jaar te blijven zitten,

Ondertussen dringt de tijd want de huidige ’s Gravenzandse WOS-locatie moet vrijkomen omdat daar een door iedereen zeer gewenste tweede Berkenflat voor senioren moet komen. Die druk is overigens relatief want omdat er lang, jarenlang, werd getreuzeld en geen beslissing werd genomen. Daarom heeft de WOS onlangs maar een blinkende, volledig nieuwe, studio in gebruik genomen. En werd de kleine zaal van De Veiling – met instemming van de politiek – afgelopen maanden voor enkele tonnen gerestaureerd. Dat heet verbranden van geld, zegt nu een tegenstander van de nieuwe plannen, een voorstander meent dat je bij elke WOS-verhuizing sowieso kosten maakt.

Hoofdelijk aansprakelijk
Eerdere gesprekken tussen die twee strijdende mastodonten waren al in knorrigheid verlopen, bij het derde gesprek barstte de bom. De zakelijkheid ging ineens over een ton advocatenkosten die de stichting bij juridisch verzet zou moeten gaan maken; geld dat ze kort geleden in de renovatie van de kleine zaal heeft gestoken.
En het grimmige geredetwist werd ook nog eens pijnlijk persoonlijk toen er een soort dreiging op tafel kwam dat de (vrijwillige) stichtingsbestuurders hoofdelijke aansprakelijk zouden worden gesteld voor andere, forse kosten uit het verleden. Onbekend is of het gesprek nog eindigde met handen schudden.

Vast staat wel dat de Veilingvoorzitter en zijn bestuur opstapten en de pijp aan maarten gaven. Waarna hun gemeentelijke tegenstander bekend maakte dat die beslissing om te stoppen in gezamenlijk overleg is genomen. Waarna De Veilingers – met veel waardering – werden bedankt voor hun jarenlange inzet. Een schrale troost, er zijn zelfs politici die zich voor dat gebaar nog steeds schamen…

Politieke veteranen
In de wereld zou dan alles gewoon doordraaien maar zo niet in de politieke, daar gelden andere wetten. Nu het stichtingsbestuur in de coulissen is verdwenen zijn er twee politieke veteranen op het toneel verschenen. Christendemocratisch en lokaal, beiden van de oppositie.

Die eendrachtig niet alleen de gemeentelijke bestuurder een beentje willen lichten maar nog liever diens politieke leider van de grootste gemeenteraadsfractie. Die motivatie ligt vlak achter hun argumenten over kapitaalvernietiging en het cultureel onthoofden van Poeldijk dat nu een incompleet zalencentrum krijgt. De onderste steen moet boven komen, alle stukken openbaar. En dader(s) gestraft.

En stel dat..
Natuurlijk had dit conflict veel simpeler kunnen worden opgelost. De wethouder en diens politieke chef hebben als verkiezingsbelofte alleen maar de realisatie van een tweede Berkenflat aangegeven, nergens staat dat de WOS per se naar De Veiling moet verhuizen. Er staat zelfs bij hen zelfs nog een gekierd deurtje open, in de krant wordt de laatste geciteerd met: ‘En stel dat de WOS gebruik gaat maken van De Veiling…..’  

 Een andere plek kan dus ook. Vraag is alleen of je dat geschoffeerde stichtingsbestuur nu nog terug krijgt en of de wethouder terugdraaien niet als gezichtsverlies ervaart. Politiek is soms net een Duitse Krimi, een Deense detectiveserie of een Italiaanse maffiafilm. Pas aan het einde ben je toch nog verrast wie het gedaan heeft.

Rien van den Anker

8 gedachten over “Duitse Krimi, Deense serie of Italiaanse maffiafilm

  1. Dit kan toch niet. Zomaar een vrijwilligersbestuur aan de dijk zetten omdat er elders een probleempje politiek moet worden opgelost. En de gemeente heeft het geld, Ja,ja, van u en van mij.

  2. Die wethouder Barend Rombout en Peter Duijsens moeten zich schamen. Zeker met die ongepaste slijmerige bedankzinnetjes. Ik ben benieuwd of John Witkamp en Cor van der Mark, de twee niet genoemde veteranen, nog iets kunnen corrigeren. De stilte van de WOS-directeur is op dit moment ook wel echt typerend.

  3. Ik zie het allemaal positief, de Veiling wordt één groot mediacentrum. Als de gemeente slim is dan maken ze de WOS commercieel en dan hoeven we als inwoners ook geen bijdrage meer volgens de Omroepwet te betalen. Een echte win-win situatie.

  4. Robbie Hoogenkamp Ben het helemaal met je eens Word commerciël ,dan kan er heel wat meer En hoef je niet ,de hele dag je programma’s te herhalen Dan kan je elk uur met nieuwe items komen en minder herhalingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>