Drinkende Polen en ‘eng jurkengedoe’

22 dec

(Westland, 22 december 2021). In de krant stond dat ‘zo lang mogelijk blijven dwarsliggen’ in Westland tot een kunst is verheven. Voorbeelden: het afwijzen van een islamitische school, geen coffeeshops willen, lang treuzelen met woningen voor arbeidsmigranten en zo min mogelijk buitenstaanders toelaten tot sociale huurwoningen.
Gesuggereerd wordt dat in Westland een Asterix-achtige middelvinger naar de wereld en de buurgemeenten wordt opgestoken. Alsof de driehoek Den Haag, Delft en Rotterdam/Hoek van Holland – op zijn Westlands – geen reet met iemand te maken wil hebben.

Het tij keert
Qua beeldvorming ziet Westland er inderdaad niet best uit, maar het tij keert. Sommige Westlanders geven al toe dat ‘we’ bij dat hardnekkige verzet tegen een islamitische school een modderfiguur slaan, een niet te winnen strijd voeren. Ook dat we arbeidsmigranten niet alleen als werknemers moeten zien maar eveneens als mede-bewoners. Die ondanks onze ‘eigen’ woningnood gehuisvest moeten worden.
CDA-fractievoorzitter Jenny Vermeer reageerde ook mooi op het vooroordeel dat veel Polen (te)veel alcohol drinken: “Dat doen Westlanders ook”. Nog niet zo lang geleden had dat haar veel stemmen gekost!

Vreemdelingen
Maar die naar binnen gekeerde anti-houding leeft nog steeds breed. Veel regiogenoten menen oprecht dat je pas Westlander bent als je hier geboren bent en (vanzelfsprekend) ook je vader en je opa. Hagenaars, Rotterdammers, zelfs Delftenaren zijn volgens hen vreemdelingen.
Hier komen wonen was/is uit den boze. Enkele decennia terug mocht dat pas als een niet-Westlander aantoonde dat hij hier economisch gebonden was. Nog maar enkele jaren geleden was er discussie of je deze regio wel toeristisch moest ontwikkelen, omdat die stadse lieden dan geregeld op bezoek zouden komen. Misschien wel in een hotel zouden blijven slapen!

Goddeloze calvinisten
Zoiets gebeurt nu nog met coffeeshops. Waarom zal je die ellende binnenhalen terwijl liefhebbers toch naar Den Haag of elders kunnen. Probleem gelijk opgelost, al wordt naïef vergeten dat in menig Westlands hoekje, ongecontroleerd, die handel welig tiert.
Dat anti-islamitische schoolgedoe heeft verder te maken met het hier nog aanwezige oer-conservatisme. Niet alleen bij orthodox-protestantse kerken, er zijn hier goddelozen die geestelijk nog fanatiekere calvinisten zijn. Voor wie dat ‘enge jurkengedoe’ onacceptabel is, gewoon des duivels.
Dat benauwde denken is ook stellig over arbeidsmigranten, met name Polen. Die veelal alleenstaande mannen zijn dan per definitie een gevaar voor lokale vrouwen, het helpt als je eveneens hardnekkig gelooft dat elke Pool een alcoholist is. En ook nog rooms.

Angst
Waarom willen veel Westlanders eigenlijk niks met anderen te maken hebben? Generaliserend is het antwoord kort en simpel: angst. Of beter, angst voor het vreemde.

Hun wacht geen leuke toekomst, want de omringende buitenwereld draait gaan gewoon door. Het aantal binnendringende Hagenaars blijft toenemen en met een aanhoudende woningnood zoeken tegelijkertijd veel Westlandse jongeren elders hun heil. Polen, als ze al niet eerder teruggegaan zijn naar hun beter betalende eigen land, gaan hier verder integreren.

‘Boze’ groepen
Beide ‘boze’ groepen laten dan hun aanwezigheid meer en meer merken in bijvoorbeeld de gemeenteraad. Tegen die tijd is er vrijwel zeker een soort legalisering van drugs en begint iemand gewoon een coffeeshop. Misschien wel een Westlander?
En – ook wel een leuke kerstgedachte! – tegen die tijd is er besloten dat Rotterdam en Den Haag stadstaten worden waarbinnen omliggende regio’s, zoals Westland, komen te vallen. En dan zullen ongetwijfeld tussen de kassen wonende Hagenaars tegen Westlanders roepen: ‘Wat doen jullie eigenlijk hier?’

Rien van den Anker

 

10 gedachten over “Drinkende Polen en ‘eng jurkengedoe’

 1. Hagenaars massaal binnenhalen in het Westland is een moderne variant van het Paard van Troje. Een krachtige gemeenteraad en een college zouden daar tegen moeten vechten.

 2. Ik heb het verhaal over de kunst van het dwarsliggen niet gelezen maar ik denk dat de columnist gelijk heeft. Generaliserend zijn Westlanders conservatief en naar binnen gekeerd. Het gekke is dat ze wel innoverend en nieuwsgierig zijn voor wat bijvoorbeeld de tuinbouw betreft. Een opmerkelijk tegenstrijdigheid.

  • Typische reactie van een raadslid van Westland Verstandig. Serieuze artikelen afdoen als indianenverhalen. Nog beledigend ook, want het waren juist die oorspronkelijke bewoners van het continent Amerika die door vooral koloniale Engelsen in reservaten werden opgesloten. Ontdaan van alles wat maar indiaans was. Dreigt zoiets ook niet voor Westland?

   • Excuus dat mijn reactie tweeledig uit te leggen is. De column van Rien is geen indianenverhaal, de inhoud letterlijk wel, dat is wat ik betoog. Verder ben ik het 100% met Arie Duijvestijn eens. Juist dat is ook mijn angst en ook die van hem zo te zien.

 3. De wereld draait door en het is bijzonder dat veel Westlanders niet in de gaten hebben dat ze dat niet tegen kunnen houden. Met je hakken in het zand gaan staan helpt al lang niet meer.

 4. Ik denk dat het goed is dat Westland krachtig blijft waken voor zijn eigen identiteit en tuinbouwkarakter. Het onderscheid tussen stad en land moet blijven bestaan anders kunnen we maar beter gelijk een Haagse wijk worden.

 5. Ik voeg er één eigenschap aan toe. Verwendheid, dat zijn veel Westlanders en veel mensen uit jongere generaties. In hotels over heel de wereld maken buitenlanders wc’s schoon. De eigen bevolking voelt zich daar kennelijk te goed voor. In 1965 zei mijn vader in ons keuken aan de Wateringseweg in Poeldijk: “maandag komt er iemand uit Marokko tomaten plukken.” Vader Geert zat dringend om knechten verlegen. Hij had alles geprobeerd: Westlanders, werkloze Hagenaars en Rotterdammers. Niemand wou. Die Marokkaan heeft 27 jaar voor ons gewerkt en was al die jaren keurig bij ons gehuisvest. Mensen anno nu willen vaak wel de lusten maar nooit de lasten.

 6. Deze column is me uit het hart gegrepen. Ik schaam mij soms een Westlander te zijn. Het zou zeker rond deze kersttijd geen kwaad kunnen om in ons z.g. Calvinistische Westland eens wat meer na te denken over wat naastenliefde en omzien naar elkaar betekent I.p.v. het prediken van onverdraagzaamheid. Dat leidt alleen maar tot polarisatie en tweespalt. Ik wens iedereen goede kerstdagen en een positief 2022.

 7. Als échte Westlander heb ik ook al een hele poos een hele grote angst, namelijk dat de kerstgedachte van onze columnist bewaarheid wordt en dat door de halsstarrige rechtse opstelling van vooral de lokale partijen straks over, maar zonder ons over de toekomst van de Glazenstad besloten wordt! Je hebt je beste column voor het laatst dit jaar bewaard beste columnist: het is gehakt van de allerbeste ossenhaas: chapeau…!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>