Deliere Lierenaren

17 aug

(Westland, 17 augustus 2022). Vijf niet eens zo erg prominente regiogenoten zijn een actie begonnen onder het motto: Waarbij hoort De Lier? Hartstikke belangrijk in een tijd van boerenprotesten, giga stijgende (niet alleen energie)prijzen, inflatie en een oorlog in de Europese achtertuin. En het is geen komkommergrap, er is al een officiële website. Mét enquêteformulier.
Achtergrond is dat volgens hen De Lier eigenlijk in 2004 is opgeslokt door de grote buur in wording, Westland dus. En, zo klinkt het met een kneuterig minderwaardigheidscomplex: Sindsdien lijdt De Lier onder het dominante juk van Naaldwijk en Gravenzande. Ja, ja, het zit ze hoog daar rond de Dom…

Droomdoel
Nog steeds leeft daar het droomdoel om samen te gaan met de gemeente Midden-Delfland. Zou ik ook willen, om dan (dominant) de grootste van de kleintjes Maasland, Schipluiden en Den Hoorn te worden.
Twee decennia terug kregen de toen nog zelfstandige Lierenaren die vraag ook al voorgelegd. Uitslag: Zo’n 30 procent wilde met Midden-Delfland, een ruime meerderheid zag meer in samengaan met het (grotere) Westland.

Verwardheid
Even terug, wat is ‘delier’ eigenlijk? Dat is een verwardheid die plotseling optreedt, waarbij iemand het contact verliest met wat er om hem heen gebeurt. Een van de oorzaken is het plotseling stoppen met alcoholgebruik. Het kan toeval zijn maar afgelopen weekeinde eindigde langs de Lee abrupt een nogal met bier besprenkelde feestweek…
Volgens deskundigen is delier, ook wel delirium, een angstige ervaring voor zowel betrokkenen als zijn omgeving. Hoopgevend is dat het vaak maar een paar uur duurt, soms enkele dagen. Het kan dus zijn dat de actiegroep inmiddels in stilte is opgeheven. Of na enig alcoholvrij nadenken.

Dominante buurman
Want stel je voor dat de kern De Lier, volgens Wikipedia rond 12.500 inwoners, wordt afgesneden van de gemeente Westland, dan blijft er nog een Glazen Stad van bijna 100.000 inwoners over. Ook als buurman kan die behoorlijk dominant zijn.
Midden-Delfland – bijna 20.000 ingezetenen – wordt dan fors groter waardoor het landelijke sfeertje zeker verstedelijkt. Of willen de initiatiefnemers daar dan kassen afbreken om het graskarakter van Midden-Delfland te behouden?

Echte vijanden
Die Lierenaren zouden juist moeten streven naar een samengaan van dat vermaledijde Westland en Midden-Delfland. Om zo een sterke gebundelde land- en tuinbouwgemeente te vormen tegen de echte, gezamenlijke vijanden Den Haag en Rotterdam.
Die nu al met mooie praatjes lonken naar het huidige Midden-Delfland dat ze zien als een soort Groene Tuin tussen hun verstedelijkte metropolen. Die ze, eenmaal in hun macht, met salami-tactieken stukje bij beetje bouwkundig vol plempen. In het ooit als volledig groen geplande Groene Hart van Zuid-Holland weten ze daar alles van…

Gras-kas-regio
Voor die actievoerende Lierenaren is de enige overlevingskans voor een natuurrijke gras-kas-regio is goede maatjes te worden met de ‘vijand’ Westland. Omdat die zelf ook te maken heeft met dezelfde pijnlijke annexeringsdriften, van vooral Den Haag.
De Lier kan dus veel beter een unieke karaktervolle Westlandse kern blijven, met Midden-Delflanders als nieuwe wijkburen. Het alternatief is immers, om samen met hen, te worden overgenomen. En alsnog stadwijk(en) te worden.

Er is daar rond de Gaag nu een burgemeestersvacature. Misschien moet die actiegroep Westlands eerste burger Bouke Arends oppoken om te solliciteren. Voor een soort combi-duobaan, als begin van de (nieuwe) gemeente Westland-Delfland. Maar dan denken die Lierenaren vast dat ik een delier heb.

Rien van den Anker

7 gedachten over “Deliere Lierenaren

  1. Als je nu helemaal niks meer te doen hebt dan ga je een actiegroep beginnen om je eigen durp weer bij een ander durp te voegen. Zijn die Lierenaren nu verward of onwel?

  2. Ik adviseer die actiegroep eens naar Midden-Delfland te gaan om daar te luisteren wat men er daarvan denkt. Toegegeven, daar is een haat tegen Westland, iets minder tegen De Lier. Maar ze zitten in ieder geval niet te wachten op een samengaan met die kern. Integendeel!

  3. De volgens mij waterdichte analyse van de columnist moet de leden van de actiegroep toch wel aan het denken zetten. Zeker dat ze zo verblind zijn in hun afkeer naar Naaldwijk en ‘s-Gravenzande. Ik ken trouwens voldoende inwoners van ‘s-Gravenzande die in hun hart ook liever los van Naaldwijk willen leven.

  4. Het idee om Bouke, al dan niet tijdelijk, Midden Delfland erbij te laten doen is op het oog zo gek nog niet. Alhoewel, hem zo in doen, laten en uitingen ervarende zal hij wel voor de eer bedanken.
    En ja, daar heb je hem weer, Sjaak van der Tak had het onmiddellijk – in zijn vrije tijd dan – gedaan.
    Hierbij heb ik in herinnering dat hij dat ook – met instemming van het toenmalige college overigens – destijds ook wilde doen als voorzitter van het CDA. Dat werd destijds met niet eens zo’n grote meerderheid mevrouw Ds Peetoom.

  5. De Lier is sinds mensenheugenis een Westlands dorp en moet dat wat mij betreft blijven. Ook ik vind dat er alsnog een fusie van het Westland met Midden-Delfland moet komen; met als harde afspraak dat de Westlanders – zij slopen graag – van de weilanden in Midden-Delfland afblijven. Inderdaad terug naar een sterke groenglazen streek Westland, zoals het gehele gebied tussen Den Haag, Delft en Rotterdam al eeuwenlang heet. Hoek van Holland mag er van mij – als zij dat willen tenminste – ook weer bij. Dat moet voor hen thuiskomen zijn, na ruim een eeuw stiefmoederlijke aandacht van de Coolsingel.

  6. En altijd naar weer zeuren dat de politiek Naaldwijk voortrekt. Daar zouden ze eens een paar studenten op moeten zetten om dat uit te zoeken. Ik geloof er niks van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>