De verlaten vlakte van een vertrekkend college

20 apr

(Westland, 20 april 2022). De wethouders van het Westlandse bestuurscollege – nog eventjes van lopende zaken – moeten ondanks het mooie weer toch nog een druilerig paasweekend hebben gehad. Wat ze al vermoedden, of misschien al wisten, stond ineens keihard in de krant:
De provincie Zuid-Holland ziet niks in uitgebreide woningbouw op en bij het veilingterrein van Royal FloraHolland. En ook een lightrail bij een groot openbaarvervoerknooppunt in het Naaldwijkse Floragebied heeft voor de provincialen niet de hoogste prioriteit, wel agrologistieke ontwikkelingen..

Heel erg nauw
Als je jezelf, naast de Rotterdamse haven, de belangrijkste economische plek in deze provincie noemt en je bent qua grootte de zevende gemeente, dan mag je toch verwachten dat de relatie met deze iets hogere bestuurslaag heel erg nauw is. Dat er ambtelijk, politiek en zelfs persoonlijk zeer frequent contact is met Gedeputeerde Staten. Misschien ook wel collegiaal-vriendschappelijk.
Binnen zo’n relatie – je hebt elkaar immers nodig – ga je over alles en nog wat eerst eens goed met elkaar praten. Eventueel met een drankje of een hapje. En als je ergens niet uitkomt zeg je tegen iedereen dat je er als vrienden van plan bent wel uit te komen.

Huilerig onderdanig
Maar dat stadium is mogelijk allang gepasseerd, anders ga je niet, net als nu het college Westland, een wat huilerige, ook onderdanige, maar heel officiële brief naar de provincie sturen. Dan wordt de relatie ineens heel eng formeel.
En dat laatste onderstreep je extra door de brief op de (openbare) collegebesluitenlijst te zetten. En bij de toelichting te suggereren dat het eigenlijk om een formaliteit gaat.
Politiek is het ook niet handig om zo’n brief te versturen en dan niet de provinciale relaties te attenderen dat de brief in de openbaarheid is beland. Klaarblijkelijk zijn de verhoudingen zo dat er zelfs geen appje af kon…

Verdilaan-denken
Verschillen van mening tussen gemeente Westland en de provincie zijn niet erg, behalve als het om zaken gaat die voor de ene partij superbelangrijk zijn. Dat geldt in Westland voor de ontwikkeling van het Floragebied, en de daaraan gekoppelde woningbouw, ook op nabije veilinggrond, inclusief een openbaar vervoerknooppunt – het liefst met lightrail.
Als achtergrond, in dat gemeentelijke Floraplan zit onder meer een kleinere, hoofdzakelijk digitale versie van een bloemenveiling. En de gedachte is daarbij dat er na een verkleining van de huidige veiling op de vrijgekomen grond woningen kunnen komen. Althans, dat dachten ze aan de Verdilaan.

Palmares-parels
Dat laatste blijkt nu ook voorbarig omdat onlangs Royal FloraHolland tijdens de presentatie van de jaarcijfers liet doorschemeren voorlopig toch nog te willen blijven zitten op de huidige locatie. Als je dat hoort vraag je je wel af of de communicatie tussen gemeente en veiling wel zo zakelijk intiem is. Nee, dus.
Het nu blootgelegde geschil over wonen en trams tussen gemeente en provincie wordt nog pijnlijker omdat die plannen door het zittende, binnenkort vertrekkende, college worden gezien als de kroonjuwelen op hun palmares. Dáármee zou hun eigen Greenport zichtbaar worden, zouden ze de geschiedenisboekjes halen. Voor hen jammer, maar ook blamages blijven vaak lang hangen.

De nog steeds lege vlakte van de locatie tussen World Horti Center en de Veilingroute tekent inmiddels symbolisch de visionaire leegte van die prachtige parelplannen. Voortaan eerst maar eens goed communiceren met veiling en provincie.
Had niet alleen een pijnlijk stuk in de krant gescheeld, ook was het komende afscheid gezelliger geworden. Misschien is cancelen wel beter.

Rien van den Anker

 

6 gedachten over “De verlaten vlakte van een vertrekkend college

  1. Het wordt echt tijd dat sommige wethouders opstappen. Ergens in geloven is best, maar niet als je weet dat de provincie en nu dus ook de veilig anders denken. Je bent als gemeentebestuur niet alleen op de wereld!

  2. Ik kan bijna niet geloven dat het zo is gegaan. Alhoewel, nog vorig jaar toen er berichten kwamen dat er woningen op veilinggrond zouden komen aan de kant van de Dijkweg bleek al dat er nauwelijks directe contacten op topniveau waren met de politiek. Terwijl de veiling toch de grootste werkgever bin de gemeente is.

  3. Het vertrekkende college organiseerde vele besprekingen over de toekomst van het FloraHolland terrein. De PvdA vroeg wethouder Abee steeds of hij wist wat de plannen van FloraHolland waren. Of hij überhaupt al in gesprek was? Arrogant was steevast het antwoord dat eerst de gemeente moest bepalen wat zij wilde met het terrein. Ook onze vraag wat het provinciale standpunt was in deze werd steevast op gelijke wijze beantwoord.
    Bestuurders die weigeren te overleggen met betrokken partijen verdienen het om het lid op de neus te krijgen. Ben benieuwd of het nieuwe college wel wil samenwerken met zakenleven, provincie, regio, Rijk en EU.

  4. De grootste fout van dit college is toch een collectief gebrek aan goede communicatie. Abee en Snijders zijn de mooiste voorbeelden. De kiezer heeft gelijk gekregen. Weg met die bazelaars.

  5. Eén belletje naar de provincie was voldoende geweest om te horen wat er nu in de krant staat. Daarom was die brief zo dom, zoiets werkt dan alleen averechts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>