Burgerberaad of burgerangst?

9 nov

Westland, 9 november 2022). Een historische dag vandaag voor Westland. Niet omdat er weer (te) lang wordt vergaderd over de begroting, niet omdat er een giga-waslijst met moties gaat worden behandeld en niet omdat raadsleden en wethouder tussendoor op onze kosten een warme maaltijd in het gemeentehuis nuttigen. Met drank, wel alcoholvrij.
Nee, 9 november 2022 gaat, als er niks geks gebeurt, de Westlandse geschiedenisboeken in als de dag waarop de gemeentelijke politiek haar burgers volwaardig en volwassen gaat bekijken. Waarop ze de kiezers die ze noodgedwongen om de vier jaar oproepen om op hen te stemmen, nu ook een ietsje pietsje macht gaan geven. Waarop ze hen ook een beetje willen laten meepraten over wat ze daar allemaal op het gemeentehuis en in de gemeenteraad uitspoken.

Hondenpoep
Waar gaat het om? Verstopt in die lange motielijst zit vandaag ook het CDA-voorstel om te komen tot een Burgerberaad. Dat is een nieuw initiatief waarbij gewone burgers en groupe bijeenkomen en tot voorstellen, suggesties en besluiten komen. Die mogen gaan over kleine én grote dingen. Hondenpoep, hangjongeren maar ook betere verkeersdoorstroming of nieuwbouwwijken. Desnoods over statushouders.
Voorstanders van zo’n burgerberaad vinden dat je de burgers moet betrekken bij politiek en bestuur, dat je ze laat meedenken en ook –beslissen over hun leven en toekomst. En niet alleen via lokale verkiezingen. In Amsterdam en Steenwijkerland bestaan de beraden al.

Tegenstanders zeggen dat een gemeenteraad in feite al het beste burgerberaad is wat er kan zijn. Dat, het klinkt bijna opmerkelijk angstig, zo’n nieuw praatgroepje het bewijs is van een niet goed functionerende gemeenteraad. Die nega’s gebruiken vaak ook het zwakke argument dat de gemiddelde burger niet in staat is om veel van dat soort besluiten te nemen. Waarbij ze vergeten dat dat ook al geldt voor veel gekozen gemeenteraadsleden!

‘Zijlijnzeikers’
Van belang is wel hoe je zo’n burgerberaad samenstelt. Als je zomaar een oproep plaatst voor vrijwilligers loop je het risico dat je nogal wat ‘zijlijnzeikers’ en rond de politiek zwalkende ‘usual suspects’ binnenhaalt. Of malloten die al bij alle politieke partijen tevergeefs aan de deur hebben geklopt. Dan is dit beraad-initiatief snel een vroeger dood gestorven.
Een a-politieke commissie vinden lukt natuurlijk niet; een soort loterij (b)lijkt dan een betere  oplossing. Essentieel is dat de zittende politiek zich op afstand houdt, de club niet claimt. Dat zal voor velen nogal moeilijk zijn.

Clan van Verdilanisten
Ik neem met deze column natuurlijk een risico of er een meerderheid gaat instemmen met dat voorstel, want je weet tevoren nooit hoe die ‘Clan van Verdilanisten’ reageert. Sowieso zijn er zes CDA’ers die het plan steunen. Dat leek ook het geval voor de 11 Westland verstandig-raadsleden omdat zoiets in hun eigen actieprogramma staat. Maar, zo blijkt, daar zien ze bij nader inzien meer in burgerpraat  per thema of per buurt.
Mogelijk zijn er nog wel voorstemmers te vinden bij PvdA, GroenLinks of D66. De laatste zal hooguit als extra voorwaarde stellen dat je burgervoorstellen ernstig neemt en er wel wat mee doet. Misschien doet Forum voor Democratie ook wel mee.

Tegenstemmende, machtsplakkende raadsleden hoeven zich overigens geen zorgen te maken dat hun raadsstoel direct onder hun gat wordt weggetrokken. Die motie wordt morgen geen realiteit.
Veel hangt daarbij af van de interesse van de Westlandse burgers. Het zou best wel eens kunnen dat die vies tegenvalt. Dat een burgerberaad wel nieuw is maar volgens menig Westlander ook te laat komt. ’En ze doen toch wat ze zelf willen’.

Rien van den Anker

 

5 gedachten over “Burgerberaad of burgerangst?

  1. Na het mislukken van het eerste burgerbelangen in de vorm van de Westland Brigade ligt de vorming van een nieuwe niet voor de hand. Belangrijkste obstakel is de afspiegeling van de bevolking. Meestal overheersen blanke welgestelde mannen van middelbare leeftijd dit soort clubs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>