Bens kleine lettertjes

28 jun

(Westland, 28 juni 2023). Geldwethouder Ben van der Stee is in zekere zin een geniale man. IJdel als hij is gaat hij deze zin vast inlijsten, maar mogelijk wil hij de volgende zinnen snel vergeten: Als Mindfuck ooit een opvolger van illusionist Victor Mids zoekt, is Ben een perfecte kandidaat. Zijn gegoochel met cijfers klopt uiteindelijk wel maar het verhaal eromheen klinkt als abracadabra. Geniaal!
Nog maar onlangs zei hij dat de gemeente financieel kerngezond is, dat we, althans binnenkort, geen zorgen moesten hebben over verhogingen en dat de gemeentelijke financiën bij hem in goede handen zijn.

Moeilijke cryptogrammen
Met die kennis moet iedereen zijn Perspectiefnota lezen. Dat is een financieel gemeentelijk stuk van zo’n 16 pagina’s dat gewone burgers, trouwens ook de meeste raadsleden, ervaren als een boekje vol moeilijke cryptogrammen. Terwijl het uitgangspunt van zo’n perspectiefnota is dat de gemeenteraad de wethouder aangeeft wat de koers voor de komende jaren is en hoeveel hij in grote lijnen mag uitgeven.
Die nota is vanavond tijdens een commissievergadering het scenario van een Theater van de Grimlach. Hoofdrolspeler is Ben en medespelers zijn de raadsleden die als gemengd koor voor de budgettair bedreigde burger moeten opkomen. Die als ze zijn stukken goed lezen nogal wat vuurwerk vinden in de bezuinigende stofkam en dito alternatieven.

Financieel ravijn
Want op slimme wijze vervat hij in zijn woordenbrij ‘ergens’ twee keer de woorden financieel ravijn, waar we als gemeente over twee, drie jaar massaal instorten als we nu niet in grijpen. Omdat we dan fors minder rijksgeld krijgen.
Vandaar die stofkam waarmee Ben op kruideniersniveau op de kleintjes lettend met voorstellen komt. Gewoon minder stembureaus en minder aanplakborden zijn maar kleine voorbeelden. Ook kun je het aantal BOA’s uitbreiden en dat levert een kostenbesparing op omdat je minder beveiligingsbedrijven hoeft in te huren. Aframing van de stelpost uitvoering CWP ten behoeve van nieuw beleid levert zelfs 3 ton op, al lukte het googelend niet te ontdekken wat dat is.

De Waterman toch dicht?
Aardiger en pikanter zijn de alternatieve bezuinigingen die onze gemeentelijke penningmeester subtiel aan de raad voorlegt. In oneliners suggereert hij dan maar vrolijk dat het bij het gezondheidsbeleid misschien wel beter is de wachtlijsten te laten oplopen zonder dat het de wettelijke uitvoeringstaak beïnvloedt.
Met het invoeren van een hondenbelasting kun je zomaar een kwart miljoen ‘verdienen’, al staat nergens dat die ooit werd afgeschaft omdat het ophalen vrijwel even duur was. Ook met de verhoging van legestarieven en het verlagen van de kwaliteit van begraafplaatsen zijn nog extra centjes binnen te halen. En waarom geen rekening sturen als de gemeente zich inzet bij evenementen? Om daarna in één kort zinnetje te suggereren dat het zwembad De Waterman in Wateringen toch maar dicht moet.
Dit allemaal onder het motto: U als raad beslist, en ik draai wel. Zo kennen we de ouderwetse Ben weer. O ja, hij noemt vilein ook nog een mogelijke WOZ-verhoging.

Helemaal achterin
Het is typisch ‘tovenaar’ Ben om die alternatieven helemaal achterin te vermelden. Waardoor ze iets hebben van de kleine lettertjes in een verzekeringspolis. Na de wollige beginteksten is de aandacht van een gemiddelde lezer, ook van raadsleden, dan allang verslapt.
Echt opmerkelijk – maar dat had niemand ook van Ben verwacht – is wel dat hij niet het lef had, om voor te stellen het aantal raadsleden, zeker dat van steunraadsleden, met zo’n 10 procent te verlagen. Als je kwaliteitscriteria instelt zou je misschien nog op een hoger percentage komen.
Ook inkrimpen van het wethoudersclubje zou flinke zoden aan de dijk zetten. En Ben zou pas echt de gedroomde nieuwe presentator van Mindfuck zijn geweest als hij dan had voorgesteld zichzelf te laten verdwijnen.

Rien van den Anker

5 gedachten over “Bens kleine lettertjes

  1. Die grote groep Wateringers die onlangs met succes avonden hebben gedemonstreerd op het gemeentehuis om hun zwembad te behouden voelen zich nu wel in het ootje genomen. Gaat het gemeentebestuur gewoon weer suggereren dat het zwembad net zo makkelijk dicht kan omdat het geld oplevert. Hoe bedoel je, betrouwbare overheid.

  2. Natuurlijk is het altijd lastig om te kiezen als er moet worden bezuinigd. Maar aan dingen rond gezondheidszorg, jeugdzorg en WMO moet je niet morren. De enige eerlijke methode is dan het verhogen van de WOZ, ook al is dat voor niemand leuk.

  3. Minder stembureaus lijkt een leuke geste maar de kans is groot dat dan nog minder mensen gaan stemmen. AlsdDat gebeurt is er misschien een kleine winst in geld maar is ook de democratie een beetje verder uitgehold.

  4. Heikele en gevoelige onderwerpen op je bezuinigingslijstje zetten is altijd al een politieke truc geweest. Kom dan maar met betere suggesties, roept een wethouder of minister dan.

  5. De toch al steeds machtiger wordende Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zal als krachtig geheel naar de regering moeten stappen en een vuist maken. Als regering kun je niet maar consequent alles over de schutting naar de gemeenten gooien. En dan ook tegelijkertijd met bezuinigen, dat is vals beleid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>