Amen voor het ambtsgebed

22 jun

(Westland, 22 juni 2016). Geregeld is er bij mij opborrelende ergernis over het ambtsgebed voor en na de Westlandse gemeenteraadsvergaderingen. Niet dat ik tegen religie ben maar ik ben wel apert voorstander van scheiding van kerk en staat.
Veel gemeenten hebben in deze seculiere tijden het ambtsgebed inmiddels afgeschaft of laten het kleinmoedig voortbestaan uit respect voor een slinkende minderheid van gelovige raadsleden. Volgens mij is dat juist disrespect.
In Westland wordt nog steeds bij de opening van de vergadering onze lieve Heer gevraagd om wijsheid, bedachtzaamheid en besluitvaardigheid. Echt storend is dat na urenlange, hectische, virulente en felle debatten vol polarisatie en openlijke beledigingen de hogere macht wordt bedankt. ‘Dat de deze dag genomen besluiten mogen strekken tot zegen en welzijn van onze gemeente en haar inwoners’, klinkt het dan te midden van verbaal bebloede koppen. Er zijn gelovigen die dat blasfemie noemen. Zo ook agnosten en atheïsten.

Hoonloon
Sinds de vorming van de gemeente Westland in 2004 hebben Progressief Westland (waarin toen ook nog D66) en LPF enkele pogingen gedaan om van het gemeentelijke ‘biddeke doen’ af te komen. Veelal tot woede van schande roepende confessionelen; pek en veren en vooral hoon was het loon van die ‘rooien’ en ‘fortuynisten’.
Actueel in de lokale politiek is nu de discussie over een geheel nieuw reglement van orde voor de gemeenteraad. Daarin staat ook het ambtsgebed als regel vermeld. Een mooi moment om het afschaffen maar weer eens aan de orde te stellen, vinden ze bij LPF en D66. ‘Gewoon schrappen’ staat in een nog te schrijven amendement.
De confessionele partijen ChristenUnie/SGP en CDA zijn principieel tegen. Vanzelfsprekend zou je denken, al zegt de laatste nu, beseffend dat de tijden veranderen, ook akkoord te kunnen gaan met een moment van bezinning voor en na de vergadering. Progressief Westland gaat mee met schrappen, maar de ‘groene roden’ – toevallig nu lid van het bestuurscollege – zijn politiek milder geworden. En accepteren daarom ook een ‘even stilte’- compromis. Zo meng je socialistisch respect en opportunisme.

Op de wip
De VVD vindt (mogelijk al sinds Thorbecke) dat het ambtsgebed principieel niet thuishoort in de gemeenteraad, maar bij liberalen (zeker als ze collegepartner zijn) weet je nooit hoe hard dat principe is. Westland Verstandig doet op dit punt niet mee; die partij is tegen een geheel nieuw reglement van orde en wil het oude behouden, ongeschonden en compleet. Met ambtsgebed.
Raadshoofden tellend zit Gemeentebelang Westland nu op de wip, maar die partij neigt naar eigen zeggen sterk naar afschaffen. Komende dinsdagraad is het dus echt amen voor het gemeentelijke gebed.
‘Deo volente’ roepen confessionelen op dat soort cruciale momenten: Zo God het wil. Maar soms helpt ook een beetje aards sturen, zo weten ze bij het CDA. Of liever, juist bij het CDA. Grote kans dus dat het een bezinningsmoment wordt. Voor een stil gebed.

Rien van den Anker

3 gedachten over “Amen voor het ambtsgebed

  1. Bidden is een beetje gaan lijken op huichelen. Wie of wat roepen wij aan. Ik vermoed dat wij het eigen Ego veelal aanroepen en het heeft daar geen moeite mee. Wij geven het een vrijbrief om te doen wat bij Ego past. Vervolgens rollenbollen wij over elkaar heen. Luisteren naar en verbinding maken met elkaar is dan onmogelijk geworden. Hoe komen wij met elkaar verder in deze veranderde tijd?

  2. Wat is er eigenlijk mis met bidden? De letterlijke tekst van het ambtsgebed is volgens mij acceptabel voor alle monotheïstische geloven. Mogelijk dat alleen een atheïst er moeite mee heeft, maar de meeste mensen, ook ongelovigen, erkennen toch dat er ‘iets’ moet zijn.

  3. Sinds kort is er in de Westlandse politiek een regeling omtrent spreektijden. Als er (confessionele) partijen zijn die voor en na raadsvergaderingen een gebed uitgesproken willen hebben, dan kan die tijd toch van hun eigen spreektijd worden afgetrokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>