Stakende stemmen

14 okt

Westland, 14 oktober 2015. Het gebeurt weinig dat in de Westlandse gemeenteraad de stemmen staken; dat er bij een voorstel of motie evenveel stemmen voor als tegen zijn. Logisch, want de fracties achter het zittende bestuurscollege hebben de meerderheid en steunen dat vrijwel altijd. Nog sterker, soms stemmen coalitiefracties voor om alleen het college te steunen. Terwijl ze in hun partijpolitieke hart eigenlijk……

Er zijn buitenlanden waar stemmen staken nooit voorkomt. Ik herinner me schrijnende beelden vanuit Londen of Washington waarbij soms doodzieke parlementariërs het Huis van Afgevaardigden of Lagerhuis werden binnengesleept. Met krukken of rollators, desnoods met brancards. Maar stemmen zouden ze!

Motie

Dat Westlandse stemmenstaken gebeurde onlangs met een motie van Linda Strijker, de feminiene Jesse Klaver van Progressief Westland (PW). In de, door D66 en Christenunie-SGP ondersteunde motie wordt het college, waarin ook PW zit, opgeroepen om in contact te treden met Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). En actief te zoeken naar locaties voor tijdelijke opvang van asielzoekers. Uitslag: achttien voor, achttien tegen, drie afwezige raadsleden. Normaal gesproken wordt dan op de eerstkomende vergadering opnieuw gestemd. Omdat de betrokken wethouder eigenlijk al had ingestemd met de motie hoefde dat voor de indieners niet. Maar de tegenstemmende LPF-fractie wilde dat natuurlijk wel.

Wie de motie goed naleest, ziet een zekere overbodigheid. Een zittend college vragen iets te doen waar het in principe voor is ingehuurd. Zeker nu deze regio wordt overspoeld door stromen vluchtelingen, in aantallen waarvan iedereen weet dat er iets moet gebeuren. Een beetje bestuurscollege heeft dan allang intern overleg gepleegd wat te doen als, heeft al plannen voor eventuele locaties en opvangaantallen klaarliggen. Zeker weten dat er inmiddels een ambtelijke werkgroep aan het werk is.

Het zou erg zijn als dat niet het geval is, al was het maar omdat er de afgelopen maand op asielzoekersgebied veel is gebeurd. We hebben ‘Oranje’ gehad, Woerden kwam daarna en gisteren was er een protest van asielzoekers bij Nijmegen, die de soberheid in hun verblijven wel erg sober vinden. En dan waren er nog de bedreigingen naar Rijswijkse raadsleden die voor een voorstel tot het opnemen van asielzoekers hadden gestemd.

Verworpen

Dat laatste bericht was nog niet bekend toen er gisteren weer over die Westlandse motie werd gestemd. Achttien stemmen voor, negentien tegen. Net als de eerste keer was de tegenstem van coalitiepartner Gemeentebelang Westland pikant en doorslaggevend. Motie dus verworpen. Met dank aan twee afwezigen raadsleden, die vrijwel zeker voor hadden gestemd. D66-fractievoorzitter Tamara van Riet was voor haar werk in het buitenland, Linda Strijker, de indiener van de motie, was net bevallen van Robin.

Rollators of krukken hadden wat mij betreft niet gehoeven, maar als Tamara nu voor 25 euro bij Ryanair een dagretour had gekocht. En als Linda gewoon naar de raadzaal was gekomen. Desnoods met Robin aan de borst. Had het imago van de Greenport Westland wel iets humaner gemaakt.

Rien van den Anker

3 gedachten over “Stakende stemmen

  1. Het aannemen van de motie had ‘Greenport Westland iets humaner gemaakt’ schrijft de columnist. Maar de motie is verworpen. En…bestaat dat eigenlijk ‘humaner’? Een handelwijze is humaan of is dat niet.

    De kleinst mogelijke meerderheid verwierp de motie. Daarmee staat de raad voorlopig met lege handen als het gaat om hulp te bieden aan mensen uit oorlogsituaties, mensen die alles achterlieten uit angst voor geweld of vreesden voor hun leven.

    De veelgebruikte kreet ‘Mijn Westland, ons Westland’ krijgt zo wel een heel bizarre betekenis!

  2. Een college van B&W kan een motie ook gewoon uitvoeren. Zeker in dit geval zou ik dat doen omdat bij volledige aanwezigheid van de raad de motie wel zou zijn aangenomen! Het vraagt alleen maar wat LEF omdat te doen !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>