Joods monument

18 aug

(Westland, 18 augustus 2021). De stichting Joods Westland wilde een apart  Holocaust-monument. Dat komt er niet omdat Joodse organisaties dat volgens haar zouden hebben afgeraden. De redenen zouden onder meer incidenten zijn bij andere monumenten en het groeiende antisemitisme. Het SJW-bestuur heeft het besluit unaniem genomen.
Is dat wijs of angsthazerij? Zeg je ‘we wijken niet’ of geef je toe aan mogelijke dreiging? Ook in Joodse kringen zelf is daar discussie over. Was in dit geval het advies, officieel of terloops, ingegeven door Haagse, of Amsterdamse ‘brillen’? Anders gezegd, door mensen die hun stadse ervaringen projecteren op de wereld hier?

Onwetendheid
In Westland is er in de afgelopen decennia geen enkel publiek antisemitisch incident geweest. Wat niet wil zeggen dat het nooit kan gebeuren. En zou je met zo’n monument antisemitische elementen niet juist aanjagen?
Dat er in Westland op dat gebied niks is gebeurd is mogelijk terug te voeren naar de onwetendheid, bij velen, dat er hier een Joodse gemeenschap is geweest. Met name in Naaldwijk was die in de voor-vorige en het begin van de afgelopen eeuw levendig. Maar ook armoedig; vrijwel alle joden trokken tussen 1920 en 1940 uit economische overwegingen richting Den Haag. Toen de Duitsers hier in WOII binnenvielen woonde er nog een handjevol.

Nog maar weinig
In totaal 50 in Westland geboren Joden zijn slachtoffer van de uitroeiingsmachine geworden. Van een Joods Westland is nu nog maar weinig over. Aan de Opstalweg een Joodse begraafplaats en het kapelletje in het Heilige Geesthofje dat ruim een eeuw een synagoge was. Op enkele plaatsen zoals het Naaldwijkse Wilhelminaplein, zijn er zogenoemde Struikelstenen geplaatst bij, soms niet meer bestaande, huizen waar ooit Joodse Westlanders woonden.
Vorig jaar stond daar het kunstwerk ‘Levenslicht’ van Daan Roosegaarde centraal bij de 75-jarige Holocaust-herdenking. Omdat dat tijdelijk was stelde de stichting SJW, later gesteund door D66 en CDA, een permanente herinneringsplek voor. Bijvoorbeeld een plaquette met die 50 namen van streekgenoten. Die bij het dodenherdenkingsmonument aan de Verdilaan of in het Hofje zou kunnen komen.

Onterecht
Dat gaat dus niet door. Onterecht. Ook al is er geen garantie dat er iets zou kunnen gebeuren, het toegeven aan een (mogelijke) dreiging (van wie dan ook) is verkeerd.
En ja, we zijn al zover dat er in delen van Amsterdam geen keppeltje meer kan worden gedragen. We zijn al zover dat kritiek op de huidige Israëlische politiek automatisch antisemitisch wordt gevonden. En we zijn al zover dat jongeren het woord kut-joden gebruiken als een stopwoord voor Ajax-fans.

En toch, als Westlanders – Joodse en niet-Joodse – willen dat er zo’n apart monument moet komen, dan mag je daar om wat voor reden tegen zijn, kun je ook nog qua rijp beraad besluiten om het niet te doen, maar vooraf uit angst daaraan toegeven, is een uitholling van de (lokale) democratie.

Inkeer
Het SJW-bestuur kan nog tot inkeer komen, zou ook eventjes moeten denken aan de uitspraak: ‘Een mens lijdt het meest door de dingen die hij vreest’. Want dan kun je er nog wel een paar bedenken. Doek dan ook maar die al bestaande synagogeplaquette in het Naaldwijkse hofje op en maak van de Joodse begraafplaats gelijk een speeltuin.
En doe dan maar lekker mee met de moderne cancelcultuur. Iets wat is geweest en sommigen niet bevalt, schrappen we maar.

Rien van den Anker

5 gedachten over “Joods monument

  1. Als er al een apart Joods monument zou komen, dan zouden daarop ook de slachtoffers onder zigeuners, Sinti, Roma en homoseksuelen moeten worden vermeld.

  2. Op veel Nederlandse begraafplaatsen vind je ook oorlogsmonumenten. Waarom zou je zo’n Holocaustmonument met 50 namen van Westlandse slachtoffers niet op die Joodse begraafplaats realiseren?

  3. Toegeven aan dreiging is altijd fout. Volgens mij is het ook niet juist dat de stichting Joods Westland zich niet meer inzet voor een Holocaust-monument in Naaldwijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>