Hoe Westland zijn politieke macht weggeeft

25 okt

(Westland 25 oktober 2023). Waarschuwing! Niet schrikken maar u wordt bestuurlijk belaagd. Het ‘monster’ dat ons bedreigt heet MRDH, voluit Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Mogelijk dat bij enkelen nu een lampje gaat branden. Voor de anderen eerst maar enige uitleg.
De MRDH is sinds 2014 een bestuurlijke samenvoeging van de Stadsregio Rotterdam en het  Stadsgewest Haaglanden. Het is het meest verstedelijkte deel van de provincie Zuid-Holland met 21 deelnemende gemeenten. Er wonen bijna 2,5 miljoen mensen. Uitgangspunt meer intergemeentelijk samenwerken; niks mis mee. Althans tot op zekere hoogte.

Twee bestuurslagen
De MRDH beslaat het hart van Zuid-Holland, deelt die als het ware in tweeën: in een stad- en landgedeelte. Wettelijk is ze ook de OV-autoriteit die bij de deelnemende gemeenten, na overleg, uiteindelijk mag bepalen welke bussen en trams er rijden. Inmiddels bemoeit het instituut zich ook steeds vaker met het economisch vestigingsbeleid.
Menigeen hoopt dat ooit ook ‘wonen’ binnen het MRDH-kader zal komen. Waarmee de provincie als bestuurslaag behoorlijk is uitgekleed, bijna uitgehold. Op zich, als dat een vooropgezet toekomstbeleid is, niet eens zo erg maar zoals het nu gaat is het meer een langdurig proces waarbij twee bestuurslagen met elkaar concurreren. En ook vaak verschillende belangen hebben.

Ondemocratisch
Erger is dat die MRDH eigenlijk een ondemocratische bestuurslaag is. Die wordt geleid door een dagelijks en algemeen bestuur waarin hoofdzakelijk burgemeesters zitten. Daarnaast met bestuurscommissies van voornamelijk wethouders en adviescommissies bestaand uit raadsleden van de MRDH-gemeenten. Er zijn geen rechtstreekse verkiezingen, vooralsnog geen plannen ook. De invloed van ‘grote broers’ Rotterdam en Den Haag is nogal groot; boze tongen beweren dat de MRDH het speeltje is van hun burgemeesters Jan van Zanen en Ahmed Aboutaleb

Inmiddels groeit – sommigen noemen het sluipend – de MRDH-macht en worden de deelnemende gemeenten, ook Westland, de organisatie binnengetrokken. En politiek verantwoordelijk gemaakt. Zo is burgemeester Bouke Arends lid van het zevenkoppig dagelijks bestuur én het algemeen bestuur. Wethouder Pieter Varekamp is lid van de bestuurscommissies Vervoersautoriteit en het Economisch Vestigingsklimaat, van de eerste ook presidiumlid.

In de gaten houden
In de MRDH-adviescommissies zitten vier Westlandse raadsleden, te weten René Lelieveld (GBW), Ad van Harmelen (CU/SGP), Cor van der Mark (CDA) en Ralph Nederpel (Westland Verstandig). Twee uit de coalitie en twee uit de oppositie.
Er bestaat ook een Westlandse (deels ambtelijke) MRDH-werkgroep die normaliter in beslotenheid vergadert. Al met al toch een, misschien is schimmig teveel, clubje dat kritische politici en burgers, niet alleen tegenstanders, goed in de gaten moeten houden.

Nog maar onlangs ging de Westlandse gemeenteraad akkoord met het Masterplan Flora Campus Westland.  Wel werd breed ondersteund besloten dat de introductie van Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) buiten dat plan zou worden gelaten. Dit om de gemeenteraad de ruimte te geven om daarover apart met eigen lokale argumenten te kunnen besluiten.

Stimulans voor HOV
Blijkt er ineens toch een door de gemeente ondersteund werkbezoek van twee MRDH-adviescommissies te zijn georganiseerd. Leuk, drankje, dineetje, ook een presentatie van het Masterplan Flora Campus Westland. Maar op die avond wordt, zo benadrukt de uitnodiging, ook stilgestaan bij de noodzaak voor goede bereikbaarheid van het Westland. En staat er dat dat plan een stimulans kan betekenen voor de realisatie van hoogwaardig openbaar vervoer.

Zou het niet chiquer zijn geweest om de beraadslaging en besluitvorming in de gemeenteraad over een HOV-verbinding in Westland af te wachten, vraagt GBW- fractieleider Remmert Keizer zich geërgerd af. En tot het bestuurscollege: Wat is de urgentie om nu zo’n lobby voor HOV te organiseren?
Waakzaam zijn, op het vinkentouw zitten, blijft dus noodzakelijk. Al was het alleen maar om onze Westlandse MRDH’ers duidelijk te maken dat ze wel hun ‘aigen’ politieke macht steeds meer weggeven. In dit voorbeeld ook nog eens tegen de afspraak..

Rien van den Anker

 

4 gedachten over “Hoe Westland zijn politieke macht weggeeft

  1. Ik heb eens naar de site van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag gekeken. Een verademing, nooit geweten wat die Club exact doet. Eerste reactie: samenwerking is altijd goed. Tweede reactie: een democratie met een weeffout. Gekozen en ongekozen politici ad rendom doorgeschoven naar een totaal ander instituut.

  2. Zouden ze bij Gemeentebelang Westland in de fractie nog met elkaar praten? Voorzitter Remmert Keizer schopt tegen de MRDH, fractielid René Lelieveld is er onderdeel van!

  3. Ik vermoed dat achter de MRDH meer zit. Met Berlijn en Hamburg als voorbeelden. In de bondsrepubliek Duitsland zijn die twee ook gewoon aparte stadsstaten. Het fenomeen metropoolregio is daar een Nederlands woord voor. En uiteindelijk gaat het gewoon om macht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>