je suis rien (65)

7 jan

Woeste golven
(Westland, 7 januari 2017). Nieuwjaarstoespraken moet je na enkele dagen altijd opnieuw lezen. Dan vallen pas de leuke dingen op. De Westlandse versie had enkele citaten van beroemdheden. Dat is zo’n speechtruc om je verhaal enige status te geven. Zo klonk afgelopen maandag dat Willem I, niet de koning maar De Zwijger, als lijfspreuk had: Saevis tranquillus in undis. Dat betekent: Onverstoord tussen de woeste golven. Dat zal menig Westlandse jongere wel hebben laten verzuchten. Wow! Vet cool!

Lincoln
Burgemeester Van der Tak gebruikte ook nog een citaat van de zestiende Amerikaanse president Abraham Lincoln: Wie niet in staat is een fout te maken, is tot niets in staat. Checkend of dat allemaal wel klopt ontdek je ook nog een ander citaat van Lincoln: Als je het karakter van een mens wil leren kennen moet je hem macht geven. Had hij ook kunnen gebruiken, nietwaar?

Johan Cruyff
Toch actief bezig op het citatenpad was er nog een mooie van Johan Cruyff die wel bij veel Westlandse politici past: We nemen het anderen meer kwalijk dat ze onze fouten kennen, dan onszelf dat wij daaraan mank gaan.
En creatief als ik ben heb ik er zelf ook nog een bedacht voor de burgemeester, en met zwagerlijke hulp vertaald: Sine Petro tibi non contingit. 

WOW
Nog dit jaar gaat de horticampus n Naaldwijk open, een onderwijscomplex voor tuinbouwstudenten zowel op MBO-, HBO- als wetenschappelijk niveau. Met de naam wil het maar niet lukken. Eerst was het ‘World of Westland’. Dat vonden meebetalende buiten-Westlandse deelnemers niet leuk, dus werd het WOW. Een modieuze, dus tijdelijke jeugduitdrukking. Inmiddels heet ook een Toyotamodel Wow. Eén voordeel, nu is eindelijk de naammiskleun doorgedrongen tot het gemeentebestuur.

Hortivalley
Die naam WOW past echt niet zeggen in- en outsiders’, erkende zelfs burgemeester Van der Tak afgelopen week. Dat publiekelijk zeggen is al één ding, maar hij liet gelijk ongevraagd weten wat zijn keuze dan wel is: Westland Hortivalley Centre. Dat kan alleen maar een bestuurder bedenken. Hardnekkig weer die buiten-Westlandse partners schofferen. Wordt het later dan WHC?.

Greenport
En dat terwijl de oplossing zo simpel is: Greenport HortiCampus, daar is zelfs al een website van. Het argument dat ‘Greenport’ in het Engels niet bestaat, is nonsens. Gecombineerd met dat tweede woord is het zelfs voor een gemiddelde anti-Europese Brit of Trump stemmende Amerikaan, herkenbaar. Brexit was trouwens tot voor kort ook geen Engels woord.

De rubriek ‘je suis rien’ is boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

4 gedachten over “je suis rien (65)

  1. Goed idee om die horticampus maar gewoon Greenport te noemen. Ik lees nu in het AD dat er al een eerste gesprek heeft plaatsgevonden. Een gesprek met ‘een open houding voor verandering naamgeving’ is in alle redelijkheid gevoerd, twittert de burgemeester. De WOW-organisatie heeft echter al laten weten geen reden te zien voor een naamsverandering. Alsof er niets belangrijkers is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>