je suis rien

8 mei

(Westland, 8 mei 2021, nr. 288). CDA-wethouder Albert Abee heeft in het televisieprogramma Pointer zichzelf politiek klem gezet door stellig te verklaren dat er nog dit jaar een besluit wordt genomen over minstens 1700 nieuwe bedden voor arbeidsmigranten. „Die moeten dan nog wel gerealiseerd worden maar dat moeten anderen doen,” zei hij handenwringend. Of was het toch handenwrijvend? In ieder geval was het beeld niet daadkrachtig, eerder onzeker, zelfs nerveus.

Risico
Abee neemt daarbij wel een risico want volgens het AD zijn er nu nog maar zo’n vierhonderd gerealiseerd, is toestemming gegeven voor 252 bedden en zal op korte termijn vergunning worden verleend voor 340 bedden.
Verder zal binnenkort – bij Abee kan dat ook ver in het najaar zijn – aan de raad een goedkeuringsplan worden aangeboden voor 680 bedden in De Lier. Volgens de gemeente zijn er daarnaast een paar andere initiatieven in de pijplijn waarover nog niets kan worden verteld. „We zijn fors bezig”, zegt Abee over zichzelf.

‘Geen klote’
GBW-fractievoorzitter Remmert Keizer doet daar schamper over, benadrukt spottend dat sommige plannen komen van het vorige bestuurscollege (met GBW). In goed Nederlands laat hij zich citeren: ‘Dit college heeft nog geen klote gedaan’.
Volgens hem, ook Westland Verstandig vindt dat, is er verder nog veel woonwinst te behalen op het bedrijventerrein ABC Westland en bij de bloemenveiling Royal FloraHolland. Er zouden gesprekken komen, klinkt het, maar er is nog geen afspraak gemaakt.
Ondertussen groeit eveneens de ergernis, niet ten onrechte, in gemeentelijk Den Haag. Wel de lusten maar de lasten, is het bekende verwijt aan die kant.

Beloofd
Dat er nog steeds te weinig en onvoldoende woonplekken voor arbeidsmigranten op stapel of gerealiseerd zijn zegt wel iets over de zwakke beslissingskracht van het zittende bestuurscollege. Al jaren zijn hier dagelijks meer dan 12.000 arbeidsmigranten aan het werk, wonen er een kleine vijfduizend en is bestuurlijk/politiek al heel lang beloofd om binnen enkele jaren minimaal 2.000 huisvestingsplekken te realiseren.
Bijna zielig is dat de vertrokken CDA-wethouder Karin Zwinkels maar blijft klagen dat zij dat wel wilde maar dat de gemeenteraad en omwonenden steeds dwars lagen. Als dat al zo was, dan heb je als wethouder je voorbereidende werk  niet goed gedaan en ook de verkeerde locaties gekozen.

Uitstelgedag
Bij haar opvolger wethouder Abee zie je een zelfde soort beslissingslafheid, vaak in combinatie met uitstelgedrag. Bestuurlijk wordt hij gemangeld tussen de standpunten van zijn eigen CDA en van de LPF, een coalitiegenoot met oppositieneigingen. Keizer: „Hij wil wel, maar ik denk dat het college er onderling gewoon niet uitkomt.”
Het resultaat is dat er nog steeds meer plannen dan stenen zijn. Met zijn stellige uitspraak over 1700 arbeidsmigrantenbedden die voor het einde van het jaar vaststaan heeft hij politiek wel zijn hoofd in de strop gestoken. Geen heldendaad, hij kan bij de verkiezingen in maart toch niet meer gestraft worden, hij vertrekt, zo liet hij al eerder weten.

Spectaculair
Maar dat geldt niet voor zijn partij. Als dat getal niet gehaald wordt, dan wordt het ongetwijfeld een spectaculair onderdeel bij die raadsverkiezingen. Het CDA heeft nog maar elf maanden om, na twee ‘versleten’ wethouders, op dat punt nu echt duidelijk te worden.
Meer Poolse buren of geen Poolse buren, dat is de vraag. Was het nou Wilders of Shakespeare die ook zoiets zei?

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

3 gedachten over “je suis rien

  1. Les 1 voor een politicus: Noem geen getallen waar je later op kunt worden gepakt. Wethouder Abee weet toch dat zijn landelijke partijgenoot Hugo de Jonge de afgelopen maanden iedere keer weer zijn eigen beloftes moest corrigeren. En de minister was zo clever om dan iedere keer als disclaimer erbij te zeggen dat alles afhing van geleverde vaccins. Zelfs zoiets zei de Westlandse wethouder niet eens.

  2. Is deze wethouder nou zo slim, doortrapt, eerlijk of oprecht? Het verdrietige is dat we dat waarschijnlijk pas na de verkiezingen zullen weten. Een tip voor zijn afscheidsspeech?

  3. Ik ben niet van en voor het CDA maar na wethouder Zwinkels en deze wethouder van die partij zou het goed zijn als bijvoorbeeld zo’n schreeuwerige lokale partij de arbeidsmigrantenportefeuille zou gaan doen. Ik ben er ook niet van overtuigd dat het die partij wel zou lukken. Heel grof gezegd, ik denk dat Westland arbeidsmigranten alleen maar wil hebben voor het werk dat ze doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>