je suis rien

10 apr

(Westland, 10 april 2021, nr. 284). Leo Boekestijn, markant Liers raadslid (Westland Verstandig), doet wat andere politici vaker zouden moeten doen: zich op straat onder het volk begeven. Daar ontdekte de ‘paardgestaarte’ volksvertegenwoordiger in zijn eigen kern iets nieuws: een parkeerprobleem. Eentje met bijzondere kenmerken, er zijn namelijk wel parkeerplekken (in garages), maar die worden niet gebruikt, kunnen alleen worden gehuurd.

Eng en lastig
Veel Lierenaren in huurflats zetten daarom hun auto liever op de openbare weg. In Den Haag doet zich zoiets ook voor; daar kost een garageplaats jaarlijks honderden euro’s en een gemeentelijke parkeervergunning bijna niks. Hartje De Lier is de straat gewoon gratis.
Boekestijn vermoedt overigens dat meespeelt dat veel mensen het in- en uitrijden van een garage eng en lastig vinden. Weet ook dat zo’n afgesloten, desolate autostalling vooral ’s avonds iets angstaanjagend uitstraalt.

Scheefstand
Maar die luxe overdekte plekken tellen wel mee in het gemeentelijke beleid van zoveel parkeerplaatsen per woning. Door leegstand ontstaat een soort scheefstand. En daardoor is er ook een probleem voor buurtbewoners zonder eigen garage, die in de openlucht willen parkeren en daar geen plaats meer vinden.
Zo’n vergelijkbaar probleem is er eveneens, niet alleen in De Lier, in nieuwbouwwijken met huizen plus een garage. Die is vaak exclusief de plek voor fietsen, wasdroger, stepjes van de kleinkinderen en die ene, nog maar steeds niet opengemaakte, verhuisdoos..
Bijna altijd staat de eigen vierwieler daar op de oprijlaan, die van moeders of kinderen in de straat. Die van het bezoek trouwens ook. Zodat de buren zonder garage maar elders moeten zoeken.

Tuinbouwbaas
Westland krijgt een nieuwe tuinbouwbaas. Deze week is CDA’er Meindert Stolk beëdigd als gedeputeerde bij de Zuid-Hollandse provinciale staten. In zijn portefeuille zit behalve economie en innovatie ook land- en tuinbouw.
Dat zal wennen worden want zijn voorgangster was ‘onze’ Wateringse Adri Bom – Lemstra (ook CDA), die naar Glastuinbouw Nederland is vetrokken. Was altijd wel gemakkelijk, zo’n direct lijntje.

Wassenaars woord
Nieuweling Stolk zal het ongetwijfeld ontkennen maar zijn cv toont weinig affiniteit met tuinbouw of Westland. Opgegroeid in de Alblasserwaard, studie in Rotterdam en sinds 30 jaar woonachtig in Wassenaar. Al 10 jaar zit hij zelfstandig in de communicatie en de public affairs. De laatste jaren was hij ook al provinciaal statenlid.
Kort en goed, een loopbaan die het rechtvaardigt om hem zo snel mogelijk uit te nodigen naar Westland. Een raadsmotie met die opdracht aan het adres van tuinbouw- en economiewethouder Albert Abee is dan keihard nodig. Ook omdat die nog wel eens last heeft van procrastinatie, een chique Wassenaars woord voor uitstelgedrag.

Mulltiple choice
Minstens vijf raadsleden hebben mijn column ‘Op het matje’ afgelopen woensdag niet begrepen. Dat is jammer, dat ligt aan mij, maar zegt ook veel over hen.
Niemand verwacht dat lokale politici alle raadsstukken lezen maar als ze, heel opmerkelijk, ineens multiple choice vragen van een collega tussen allerlei rapporten en brieven ontwaren, dan moet er toch wel een lampje gaan branden. Niet dus.
Veel gewone lezers hadden de column beter door, hadden in de gaten dat ik natuurlijk niet persoonlijk op dat burgemeestersmatje was geroepen. Hadden ook door dat, als dat wel was gebeurd, het nationaal nieuws was geweest. Maar zo ver denken lokale raadsleden niet.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

 

3 gedachten over “je suis rien

  1. Doorschuiven heet dat. Sjaak van der Tak naar LTO, Adri Bom naar Glastuinbouw en Stolk gedeputeerde. En ook in Westland komt hij weer een partijgenoot tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>