je suis rien

3 apr

(Westland, 3 april 2021, nr. 283). Communicatie blijft een echt vak, ook gemeentelijke. Probleem op het stadhuis is alleen dat je er wel specialisten op kunt zetten maar dat de leidinggevenden vaak politici zijn. Lieden die aankomende verkiezingen en hun eigen carrière veelal belangrijker vinden.
Communicatie is niet alleen afwachten en melden, maar ook actief ingaan op wat er staat te komen. En intern discussie voeren of je alleen maar goed nieuws of ook slecht nieuws durft te brengen. Terzijde, politici geloven in het eerste, media(-adviseurs) in het tweede. Ook al omdat die weten dat het toch vrijwel altijd uitkomt.

Ad hoc
De Westlandse gemeentelijke communicatie wordt aangestuurd door een politiek zwak bestuurscollege dat ‘op de winkel past’. Van een consistent communicatiebeleid is daardoor geen sprake, ad hoc is een betere naam. Kritische vragen worden nogal eens (te) laat of deels vermijdend beantwoord; publicaties bekritiseerd omdat onvoldoende wederhoor zou zijn opgenomen. Soms leidt dat tot een nieuw artikel met meer nadruk op het gemeentelijke standpunt. Gekwalificeerde communicatieadviseurs zitten dan tussen twee vuren.

Buslijn 32
Heel bijzonder is dat niet alleen negatief maar ook positief nieuws in de gemeentelijke bureaula blijft liggen, pas naar buiten komt als er om wordt gevraagd. Een voorbeeld: onlangs vroeg een alerte WOS-journalist tijdens een college-persconferentie naar de omstreden, rigoureuze aanpassing van buslijn 32 in De Lier. Waarna verkeerswethouder Pieter Varekamp vrolijk meldde dat die voorlopig van de baan was. Dat alle Lierenaren hun drie dorpse bushaltes behouden.
Iets soortgelijks gebeurde met het digitaal revitaliseren van het inspreekrecht voor burgers. De afgelopen coronatijden was dat teruggebracht tot het sturen van ingezonden brieven. Ondanks brede kritiek van de raad, van geregelde insprekers, van veel burgers.
Afgelopen maandag bleek het ineens allemaal wel technisch mogelijk om de insprekers digitaal ten tonele te voeren. Leuk nieuws zou je denken.

Veler verbazing
Tot veler verbazing, bij raadsleden, zelfs bij communicatieadviseurs, verschenen de insprekers ineens op hun scherm. Terwijl ze daarvoor hun woorden als Word-document op de agenda hadden zien staan, zoals dat maandenlang de slechte gewoonte was.
Waarom zou je als gemeente dat succesje ook maar bekend maken? Tenzij je het natuurlijk een afgang vindt als je, pas na maanden blunderen, er in slaagt om insprekers goed in beeld brengen.

Islamitische school
Een islamitische school in Westland blijft als een molensteen om de nek van het lokale bestuurscollege hangen. Vooral omdat de verantwoordelijke LPF- onderwijswethouder Ben van der Stee in een pijnlijke spagaat zit. Omdat hij er partijpolitiek principieel tegen is. En omdat hij, als ‘wet houder’, namens het gehele bestuurscollege en zijn collega-partijgenoot Cobie Gardien, de raad moet voorstellen de te maken wettelijke kosten daarvoor in de begroting op te nemen.

Opnieuw boos
Zijn positie wordt nog complexer omdat het verzet van zijn LPF-fractie wordt ondersteund door oppositiepartijen GemeenteBelang Westland en Westland Verstandig. Waardoor een Westlandse raadsmeerderheid tegen de plannen is.
De schoolaanvraag is inmiddels twee jaar oud en sindsdien lopen er ook nog eens juridische procedures met het onderwijsministerie. Dat zegt, terecht overigens, dat in dit geval nationale wetgeving lokale politieke besluiten overtroeft.
Op 13 april zal de raad weer tegen het collegevoorstel stemmen. En het ministerie opnieuw boos worden. En de wethouder zich weer steevast god Janus voelen.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

3 gedachten over “je suis rien

  1. Kortom, een slecht communicerende gemeente waar geen plek is voor een Islamitische school. Interessant imago naar de buitenwereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>