je suis rien (125)

3 mrt

Sjaak
(Westland, 3 maart 2018). Grote vraag: Komt Sjaak van der Tak komende woensdag naar de opening van het World Horti Center in Naaldwijk? Als LTO Glaskracht-bobo zou je wel ja zeggen, maar als oud-burgemeester én genereuze gemeentelijke geldschieter van Kunstkwekers kan ‘ie beter wegblijven.
Een moeilijke keuze, want dat WHC is – zeker volgens hem – toch een beetje zijn kindje. Aan de andere kant, dat foute’ kunstgeldgedoe ging in zekere zin ook over ‘zijn’ feestje tijdens die WHC-opening.
Misschien belt hij wel af, met – niet eens gefingeerde – griep in bed. Kan ook zijn dat dat nuttige bord nog steeds achterin in de auto ligt. Voor zijn kop.

Kunst voor het volk
Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn er allerlei debatten. Voor ouderen, zakenmensen, sporters, gehandicapten en LHBT’ers. O ja, ook nog een bij de WOS, voor ‘gewone’ kiezers.
Bijzonder, maar wel besloten, is het kunstdebat op 15 maart van de initiatiefgroep ‘Westlands Kunstmuseum’. Die gaat daarover in debat, alleen met genodigden uit het politieke en culturele veld. Licht elitair, heet dat. Waar zijn de tijden dat kunst ook voor het volk was?

Meneer of mevrouw?
D66 Westland wil niet dat de gemeente – onnodig en verplicht – naar iemands sekseaanduiding informeert. Bijvoorbeeld als burgers, boeren en buitenlui zich aanmelden voor evenementen die door of met de gemeente worden georganiseerd.
Dat ‘meneer of mevrouw’–gevraag was al afgeschaft, maar sluipt weer in de gemeentelijke administratie. En D66 wil ook weten waarom er dan alleen maar twee mogelijkheden zijn. Waarom kun je geen ‘Anders’ invullen?
Nou, da’s toch logisch, Specsavers of Pearle mag ook niet.

Met voorrang
Naast ‘gewone’ raadsvragen aan burgemeester en wethouders stuurde Westland Verstandig donderdag ook vragen over de lokale bestuurscultuur. Met het verzoek om de beantwoording ‘voorrang’ te geven. Iets meer dan 24 uur later – gisteren – waren er al antwoorden. Nooit eerder gebeurd. Terwijl het ook nog eens voorjaarsvakantie is!
WV krijgt te horen dat de raad zelf de discussie over de (bestuurscultuur)rapportage heeft afgeconcludeerd. Over dat laatste woord zullen er wel weer nieuwe vragen komen.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

2 gedachten over “je suis rien (125)

  1. Zeker! De wnd burgemeester geeft er blijk van zich uiterst formeel (sommigen noemen dat halsstarrig) op te stellen. Rule is rule! Wellicht om gezwabber zoals onder haar voorganger te voorkomen. Maar het kan dan zijn dat het gezonde verstand even niet aan de orde is.

  2. Stel mijn naam zou Van der Tak zijn, dan liet ik mij niet laten kennen en kwam naar de opening. Mijn nieuwsgierigheid naar mijn echte vrienden zou onderdeel van deze komst zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>