je suis rien (113)

9 dec

Werkbezoek
(Westland, 9 december 2017). CDA-raadslid Jenny Vermeer noemt het publicitaire gedoe rond een werkbezoek van raadsleden aan een Bredase foodmarkt op twitter pietluttig, in haar taal een fuss. Dat is gewoon, zegt ze, want bijvoorbeeld vrijdagmiddag was ze op werkbezoek bij de triasboring en het World Horti Center. En met de bus – door wie geregeld laat ze in het midden – is ze met raadsleden wel vaker langs zorginstellingen geweest.
Inderdaad, allemaal commerciële locaties, die actueel centraal staan in een heikele politieke discussie, nietwaar? Als ik voorzitter van de Kwekers in de Kunst was, zou ik het wel weten en de hele gemeenteraad ‘gewoon’ voor een werkbezoek plus theatervoorstelling uitnodigen, in ieder geval Jenny Vermeer.

Vlag
Formeel is de Nederlandse vlag het symbool voor de eenheid en de onafhankelijkheid van het gehele Koninkrijk der Nederlanden. Zo’n ding hang je uit bij de jaarlijkse dodenherdenking, bevrijdingsdag en koningsdag. Op sportstribunes en gekoppeld aan een geslaagde schooltas is het gebruik volgens velen al dubieus.
Er is een formele Westlandse vlag, met een rode leeuw die bijna verdrinkt in een groenwitte zee. Althans zo lijkt het, op bijgaande foto. De officieuze is bekender. Gewoon geknakte groenwitte strepen. Recht voor zijn raap, typisch Westlands.

171117 Officiele Westland vlag 450px-Vlag_westland_streek2.svg

Eenheidssymbool
Op voorstel van PVV en SGP staat sinds vorige maand de Nederlandse driekleur in de Tweede Kamer. Op een te klein voetstuk. Typisch Nederlands, mocht natuurlijk niet teveel kosten. Er wordt na kritiek gezocht naar een mooier model.
Na ‘Den Haag’ wil LPF Westland in de gemeenteraadszaal twee vlaggen, niet alleen de Nederlandse maar ook de Westlandse. Dinsdag wordt er over besloten en er is een kans dat het voorstel het haalt.
Bijzonder, want als een vlag een eenheidssymbool is, dan heeft een vlag in de soms weinig respectabele en politiek rumoerige Westlandse raadszaal meer iets van een vlag op een modderschuit.

Santarun
Volgende week zaterdag wordt het volledige centrum van Naaldwijk rood van de rennende kerstmannen. Dan wordt de Santarun gehouden – op initiatief van enkele Rotaryclubs, voor het goede doel. Mét de burgemeester. Én Santa Claus, de echte kerstman. Althans dat moeten we geloven.
171208 Santa in Westland
Net zoals vroeger de Sint toch verdacht veel leek op oom Wim, of ieder geval net zo lachte, zo moeten we ook met Santa alert zijn. Zijn foto stond deze week in allerlei publicaties. Een alerte lezerkijker had hem snel door. Ja, nee, ja, dat is toch? De burgemeester zal nog schrikken..

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Een gedachte over “je suis rien (113)

  1. Uiteraard een CDA-raadslid. Van de partij die iedere verkiezing weer de grootste wordt omdat hun kiezers uit gewoonte maar weer voor hen kiezen. En dan ga je zo wennen aan het pluche dat je andere meningen uit het oog verliest. Ook bepaalde kromme zaken zoals door burgers betaalde reisjes moeten kunnen. Natuurlijk moet dat kunnen. Maar een gezegde luidt: wie betaalt bepaalt. Leg vooraf duidelijk uit waar het reisje heen gaat, de reden en na terugkomst wat ervan geleerd is. Op deze manier hebben mensen als deze columnist geen kruit meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>