je suis rien (112)

2 dec

Rel (1)
(Westland, 2 december 2017). De rel van het door burgemeester Van Ardenne op straat zetten van een tv-ploeg van EenVandaag kreeg deze week een anticlimax: binnen afzienbare tijd zal een protocol, mogelijk een procedure, worden opgesteld over hoe media zich in en om de raadsvergadering moeten gedragen. Geen enkel raadslid adviseerde daarbij advies te vragen aan …. journalisten.
De Tweede Kamer werd als goed voorbeeld genoemd. Daar zijn – overigens in overleg met de parlementaire pers – afspraken gemaakt over wanneer en waar filmend, fotograferend en schrijvend journaille mag werken. “Dit huis lijkt toch ook een beetje op een Tweede Kamer.” vond de waarnemend burgemeester. Inderdaad, lijkt, in de betekenis van schijnt te zijn. Meer niet.

Rel (2)
De partijen rondom het mediagedoe waren het overigens nog steeds oneens over dat wegsturen. Zo vindt bijvoorbeeld de burgemeester dat er een groot verschil is tussen het verslaan van een raadsvergadering en aandacht besteden aan één raadslid. Dat klopt, maar een burgemeester is natuurlijk niet degene die afweegt wat een journalist in de raadszaal komt doen. Ikzelf zit soms uren naar haar te kijken en schrijf dan niks op.
LPF-raadslid Dave van der Meer gebruikte een voor zijn doen opmerkelijke metafoor: Als iemand een half uur het plafond wil filmen, dan moet dat kunnen, dat heet ook persvrijheid. Volkomen terecht en – dit terzijde – er zijn in Westland politieke vergaderingen waar het plafond het spannendst en meest interessant is.

Ruzie (1)
Ook de ruzie tussen het Westlandse gemeentebestuur en de Kwekers in de kunst is nog steeds niet bijgelegd. Op zijn laatste werkdag hier liet ex-burgemeester Sjaak van der Tak € 40.000 naar die vereniging overmaken. Als aanbetaling van een al dan niet toegezegde ton, in euro’s. Een soort afscheidsblunder heet dat, eufemistisch.
Na een fel politiek debat werd per motie raadsbreed besloten dat de mede falende, excuses makende en verantwoordelijke wethouder Marga de Goeij zo snel mogelijk een afspraak met die kunstenmakersclub zou maken. Toegegeven, tactisch en vooral slim, om een, dankzij Sjaak, de pest in hebbende en zich wat belazerd voelende CDA-wethouder als vredesstichter op pad te sturen. Succes verzekerd.

Ruzie (2)
Sinds die raadsvergadering 7 november is er vanuit de gemeenteraad, deze week nog door Gemeentebelang Westland, op aangedrongen om daar enig tempo in te tonen. De burgemeester liet weten dat er inmiddels een brief is gestuurd, dat er overleg is en een aantal data is ‘geprikt’. En dat er nu wordt gekeken of er een tijdstip is dat beide partijen past.
Er zijn drie mogelijkheden: de wethouder wil niet, de Kwekersclub wil niet of beide ruziepartijen willen niet. Ik gok op de eerste, maar durf er geen 40 mille op te zetten.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>