Uitje

6 dec

(Westland, 6 december 2017). In Antwerpen heeft onlangs een bouwpromotor het voltallige college van burgemeester en schepenen uitgenodigd voor een diner in een chique restaurant. In stilte, maar het lekte uit. Zelfs in Vlaanderen, toch een land van cliëntelisme en ‘vrienden’, brak de pleuris uit.
Alle verdedigende argumenten van de betrapte bestuurders werkten niet, maakten het incident alleen maar groter. Duur happen in achterkamertjes. Waar of niet, dat is wel de perceptie. En zoiets gebeurt alleen maar in België en zuidelijker. Zou je denken.

Nog geen twaalf dagen geleden vertrok een (Koninklijke Beuk)busje van de Glazen Stad naar Breda. Met daarin bijna de helft van de Westlandse gemeenteraad. Met (en op uitnodiging van) een Westlandse bouwpromotor – ik hou dat mooie Vlaamse woord erin – die een Brabantse foodmarkt wilde tonen. Omdat hij die ook in Naaldwijk wil openen.
Op zich nog niks mis mee. Zelfs een gemiddeld raadslid kan er alleen maar van leren om zich zo nu en dan in de wereld van mens en maatschappij te begeven. Ik ken er die je zou moeten verplichten om vaker tussen het volk te vertoeven. Gewoon eens horen wat daar leeft.

Gebakken ei
Maar moet je zoiets op uitnodiging doen. Zeker als zo’n Naaldwijks foodmarktplan een nogal heikel punt is in de Westlandse (politieke) samenleving. Alleen maar om vriendjesschijn tegen te gaan, vraag je dan de griffie om zoiets te organiseren en een bus te huren. Daar is gewoon budget voor. Daarna gezellig, onder mekaar, zonder vreemden, op pad met een dubbele bruine boterham en gebakken ei ertussen. Inclusief een blikje Sinas.
En anders ga je gewoon zelf met drie of vier auto’s carpoolen. Verdeel je kneuterig de benzinekosten. Neem je desnoods een boodschappenlijstje van thuis mee. Om dáár het nuttige met het aangename te combineren.

Als je politiek slim bent, dan zet je dat uitje ook op de gemeentesite of in ieder geval op je eigen partijpolitieke website. Gewone mensen noemen dat transparantie. Of je kunt ook heel modern Trumpiaans vóór, tijdens of na afloop twitteren dat je met collega raadsleden aan het foodmarkten bent (geweest). Met foto’s. In het verleden zijn er talloze raadsuitjes en -sessies geweest die massaal op social media werden gecoverd. Een politieke natte wind was voor menig raadslid al Facebook-nieuws.
Nu zweeg iedereen stil; Breda was nergens te vinden. Alsof het allemaal stiekem was. Waar of niet, dat is wel de perceptie.

Uitkomen
En het uitje kwam toch uit. Vorige week maakte een socialistisch steunraadslid er al een snerende debatopmerking over. Later liet een PvdA-raadslid opmerkingen als ‘totaal ongepast’ horen. Klein detail, dat gebeurde tijdens een discussie over een vernieuwde gedragscode, voor raadsleden.
Al snel bleek dat CDA, VVD, GBW, LPF en D66 met een of meer politici in de ‘koninklijke’ bus zaten. Naast PvdA toonde ook ChristenUnie-SGP en GroenLinks geen interesse; Westland Verstandig zei niet uitgenodigd te zijn.
Enkele raadsleden verklaarden later er niet zo over nagedacht te hebben of zich pas te hebben aangemeld toen ze zeker wisten dat ook andere fracties meegingen.

Platmaker
Het programma was overigens summier, zelfs karig. Koffie – met bescheiden koek –, enthousiaste uitleg van een lokale manager, broodje, glaasje melk en een rondleiding. Niks gratis slempend foodmarkt-snackje prikken.
Gelukkig was er bij de uitgang een goodiebag, wel op kruideniersniveau. Een fles wijn, stukje kaas en een worstje. Ook wat folders. Voor zo’n lullige ‘platmaker’ was een beetje politicus met enig eergevoel niet eens naar een lokale Jumbo afgereisd.

Nee, dan doen die Vlamingen het beter. Die nodigen politici gewoon uit in een restaurant met een Michelinster. Waar je gemiddeld voor zo’n honderd euro of meer goed kunt eten. Exclusief wijn. Je kunt van die Belgen zeggen wat je wil, maar zelfs als het gaat om, wat zij noemen, ‘politiek dienstbetoon’ weten ze wel wat klasse en stijl is.

Rien van den Anker

10 gedachten over “Uitje

 1. Zorgelijk dat mensen zich zo laten fêteren door een kruidenier. De foodmarkt in Breda staat buiten het centrum. Naaldwijk is gewoon te klein, te vol voor zulke ambities lijkt mij.

 2. Meneer de columnist, niet zo zeuren. Wat kost nou zo’n reisje? Het gaat er om dat raadsleden ook weten waar ze over moeten beslissen. Ze hadden ook de burgemeester en de wethouders moeten uitnodigen.

  • Deze columnist zeurt ZEER terecht. Dat heeft deze amateuristisch opererende raad zelf aan zich te danken. Openheid, transparantie, opkomen voor de burger waar je voor in de raad zit en verantwoording voor dient af te leggen. Allemaal zaken welke doodnormaal zijn. Alhoewel, niet in Westland. We mogen ons gelukkig prijzen met mensen als deze columnist die scherp blijven richting raad. Dan blijft de raad dat hopelijk ook. Hopelijk…

 3. Een interessant zinnetje dat Westland Verstandig niet was uitgenodigd. Mogelijk omdat die zo’n foodmarkt niet zien zitten. Maar dat maakt de uitnodiging voor die Bredatrip nog bedenkelijker. Want dan nodig je toch de hele gemeenteraad uit.

 4. Jeetje, wat een verhaal! Ik weet niet wat erger is. Ingaan op deze uitnodiging of het onder de pet houden. Ik ben benieuwd wat de nieuwe burgemeester hier van vindt. Die zou de bezems eens moeten laten vegen.

 5. Reacties kunnen nog wel komen maar voorlopig zie ik hier geen reacties van raadsleden. Als ik raadslid was en ik zou zo’n column lezen, en het zou niet kloppen, dan zou ik in de hoogste boom klimmen. Ik wacht af, maar ik vrees het ergste.

 6. De PvdA-fractie was ook niet uitgenodigd, maar had er ook geen behoefte aan. De ontwikkelaar had beter omwonenden kunnen uitnodigen om nog wat draagvlak te krijgen. Maar nee, die krijgen in plaats van een goodiebag, een advocaat met een ton schadeclaim per persoon op hun dak. Verschil moet er zijn !

 7. Het wordt steeds duidelijker. De omwonenden, die tevergeefs bij de politieke partijen (althans de college-gezinden) aanklopten, zijn en worden gepiepeld en gerentmeesterd! Overigens : hebben de raadslieden welke de roep van de vogelaar niet konden weerstaan, hun ‘geschenken’ al aangemeld conform de ‘erecode’?

 8. Gelukkig deelt de columnist dit met het Westland en is het toch naar buiten gekomen. Het heeft zo zijn voordelen want als het goed is hebben de deelnemers aan deze ‘niet helemaal verantwoorde’ excursie nu met eigen ogen kunnen zien dat zo’n ontwikkeling in Naaldwijk centrum helemaal niet verantwoord is. Ik mag toch hopen dat deze raadsleden in het kader van de integriteit niet echt een goodiebag hebben aangenomen. Beste leden van de raad: laat je niet inpalmen door mooie/gladde praatjes en denk zelf eens goed na! Jullie kunnen het! Ik weet het zeker! En wat het college betreft: die zijn vast al eerder ‘op excursie’ geweest…

 9. Ik moet mijn reactie deels rectificeren, Sinds vandaag weet ik dat de PvdA-fractie wel door de bouwpromotor ( inderdaad mooi woord) was uitgenodigd voor de excursie naar Breda . Het was zo vanzelfsprekend dat we daar niet in zouden gaan, dat die uitnodiging mij nooit bereikt heeft. Bij toeval vernam ik er van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>