Sub judice

11 jan

(Westland, 11 januari 2017). In de lokale politiek is de gemeenteraad het hoogste orgaan. Hij kan het dagelijks collegebestuur naar huis sturen of het vertrouwen in de burgemeester opzeggen. De gemeenteraad heeft als organisatie ook personeel in dienst, zoals de leden van de griffie en de griffier. Omdat het niet praktisch als 39 Westlandse raadsleden dan de (personeels)baas gaan spelen is er een zogenoemde werkgeverscommissie ingesteld bestaande uit drie gekozen raadsleden. Dat drietal is, zeg maar, de directie van het (griffie)personeel.

In Westland heeft onlangs de griffier strafontslag gekregen. Bovendien is hij aangeklaagd omdat hij duizenden euro’s aan gemeentelijk geld zou hebben verduisterd. Daartegen is de betrokkene juridisch in verzet gegaan, zowel tegen het ontslag als de frauduleuze aantijgingen. Kort gezegd, de zaken zijn onder de rechter, in juridische termen heet dat sub judice. En dat betekent dat het goed gebruik is dat direct betrokkenen daar niets over zeggen.
Dat, vroeger heel normale, zwijgen is in de afgelopen jaren veel minder vanzelfsprekend geworden. Advocaten, maar vooral politici willen zich bij maatschappelijke rechtszaken, vaak ongevraagd, via de media graag laten horen. Soms uit ijdele, ook uit electorale overwegingen. In de meeste gevallen zijn ze hooguit politiek bij zo’n probleem betrokken, niet privé of zakelijk persoonlijk.

Direct betrokken
In de Westlandse werkgeverscommissie zitten de raadsleden Elly van der Wilk – van Baren (VVD),Tamara van Riet (D66) en Piet Vreugdenhil (CDA), de eerste is voorzitter. In die rol (lees: directievoorzitter) is zij een belangrijke spil in de affaire rond de ontslagen griffier. Is zij, ook qua achtergrondinformatie, heel direct betrokken bij het – simpel gezegd – ‘gewone’ arbeidsconflict tussen de werkgever gemeenteraad en het personeelslid, de griffier. Een conflict, dat nu bij de rechter op tafel ligt. Sub judice is.

Gelukkig heeft Elly een lange carrière met juridische scholing achter de rug en kent zij de wettelijke spelregels als geen ander. Hoewel niet verboden zal juist zij er voor waken ook maar iets publiekelijk over dit onderwerp te zeggen. Al was het alleen maar om de advocaat van de griffier niet in de kaart te spelen.
Want ook zij weet dat tussentijds publicitair gereutel bij de meeste rechters in het verkeerde keelgat schiet. Dat die dergelijke publiciteit veelal zien als een extra straf voor (nog) verdachten en dat soms laten meewegen in hun (dan mildere) vonnis. Nee, nee, dat zal Elly van der Wilk niet overkomen.

Unverfroren
Die pakt het anders aan, schrijft als VVD-raadslid een advertorialcolumn in een huis-aan-huisblad. Waarin zij unverfroren iedereen de schuld geeft die volgens haar ook de schuld heeft. Beschrijft de griffier als een zonnekoning die jarenlang zijn gang ging en die door dapper personeel en na grootschalig rechercheonderzoek is ontmaskerd. Oordeelt, als ware ze zelf aanklager én rechter, dat het zonneklaar is dat twee raadsleden jarenlang de meest stiekeme mails kregen. Gebruikt termen als vertrouwelijke informatie en geheime stukken. Kan allemaal zo in het het script van de serie ‘Flikken Westland’.

Logisch dat de advocaat van de griffier haar column inmiddels grijnzend in het dossier heeft opgenomen. Zou zomaar kunnen dat een (mogelijke) straf voor zijn cliënt iets lager uitvalt. En diens (niet door een raadslid betaalde) ontslagbonus iets hoger.
De eerste zin in de column van Van der Wilk is trouwens de mooiste: In de Westlandse politiek gebeuren rare dingen. Goed gezien, Elly.

Rien van den Anker

5 gedachten over “Sub judice

  1. Wat een jammerlijke column van een ‘unverfroren Eiskönigin’, die zich als een mastodont verheft tegenover haar eigen uitverkoren ‘zonnekoning’. Hoogmoed? Want, oh wee, als de zonnekoning zijn juridisch scherpe licht laat schijnen? Dan kan het (te) heet worden onder haar voeten. Sub judice vraagt van deze voorzitter van het Presidium en van de werkgeverscommissie bescheidenheid en terughoudendheid over deze zaak in de media. Het is aan de rechter en niet aan haar. Zo zijn de spelregels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>