Sollicitatieclubje

13 jun

(Westland, 13 juni 2018). Ondanks de airco was het warm tijdens die vergadering met politici die gaan zoeken naar een nieuwe burgemeester. Een geheime commissie, alleen bemenst met fractievoorzitters. En een mondgesloten griffier.
Benauwd was het ook door de nervositeit bij de meeste commissieleden die nooit eerder in zo’n vertrouwelijk sollicitatieclubje hebben gezeten. Logisch, sommigen zijn, qua bestuurs- of raadservaring, politiek nog niet eens droog achter de oren.

In het diepe
Neem nu Jenny Vermeer, tot voor kort ‘doodgewoon’ CDA-raadslid, maar door het vertrek van collega’s Karin Zwinkels en Piet Vreugdenhil richting bestuurscollege in korte tijd politiek omhoog geschoten. Anderen zeggen, onverantwoord in het diepe gegooid. Gelukkig zit de ervaren politieke ‘badmeester’ Cor van der Mark heel dichtbij. En die bezit het C-, D- en A-diploma.
Eerst werd het Meisje van Vermeer dus leider van de grootste raadsfractie en direct daarna (vanwege die functie) ook gelijk belangrijke spil in die burgemeestersbenoemings-procedure. De tijd van ‘zomaar’ iets zeggen is voor haar dus definitief voorbij.
Sindsdien wordt ze ook voor vol aan gezien en bestookt met, aardige, soms sturende, adviezen van procesbegeleidster (burgemeester) Agnes van Ardenne. En krijgt ze goedbedoelde – ongevraagde – steuntjes in de rug van koningscommissaris Jaap Smit. Gelukkig zijn dat partijvrienden, al zegt dat in de politiek niet alles. Weinig zelfs.

Ervaren rotten
In die confidentiële raadscommissie moet Jenny het onder meer doen met ervaren rotten als Remmert Keizer (GBW) en Peter Duijsens (WV). Jongens voor wie emancipatie vanzelfsprekend is maar die er qua lichaamstaal soms nog enige moeite mee lijken te hebben.
Inmiddels is er een profielschets gemaakt van een gewenste Westlandse burgemeester. Dat stuk is het enige openbare in de procedure, want, nu de raad gisteravond daarop instemmend reageerde, is alles geheim.

Kim Jong-un
Die schets geeft overigens een heel erg algemene beschrijving van onze nieuwe lokale Kim Jong-un. Na enkele pagina’s kwam ik al tot de conclusie dat ik zelf de meest geniale burgemeester zou zijn. Maar ja, te oud.
Later zag ik dat die rol enkele familieleden en ook die ene, onaardige buurman wel zou passen. Zelfs steunraadsleden als Herman Dekkers (LPF) en DJ Bombastic (PvdA) komen met deze profielschets gemakkelijk door de eerste selectie.

Neem de belangrijkste voorwaarden. Iemand die zich met overtuiging als eerste burger én als inwoner van Westland met de lokale samenleving verbindt. Die zich bewust is van de bestuurlijke positie en het aanzien van het ambt. Die bestuurlijke ervaring heeft opgedaan, vergelijkbaar met Westland. Die op regionaal, nationaal en internationaal niveau de Westlandse belangen kan dienen. Die goed tot uitstekend Engels en Duits spreekt. En een goed netwerk heeft. Et cetera, et cetera.

Namen
In de – eveneens geheime – wandelgangen van die 007-commissie klinkt ondertussen ook dat wel erg veel mensen in deze profielschets passen. En dat terwijl men juist een ‘zware’ wil hebben; niet per se een Westlander, wel iemand die ze goed kent. In de vertrouwelijkheid van dat koffieautomaatgesprek zongen zelfs enkele namen rond. Die? Of toch die?
Plotseling keek als een soort betrapt iedereen ineens naar commissievoorzitter Vermeer. Die het daardoor nog warmer kreeg. Bijna smekend ging Jenny’s blik – in die volgorde – eerst naar Remmert, toen naar Peter. “Goed, wie van jullie twee belt Sjaak?”

“Moet ‘ie nog wel iets aan zijn Duits doen,” grapte een onnozel commissielid. Niemand lachte.

Rien van den Anker

3 gedachten over “Sollicitatieclubje

  1. Westland zoekt in elk geval een nieuwe burgemeester die goed kan kruipen. Dat werd wel duidelijk in een aparte raadsvergadering dinsdagavond. Na lezing van de profielschets van de gemeenteraad, merkte de commissaris van de Koning, Jaap Smit, op: “U vraagt niet om een schaap met vijf poten, maar met wel twaalf of zo; dat is meer een rups.”
    CDA-fractievoorzitter Jenny Vermeer zei daarop: “Wij zoeken eerder een duizendpoot”. Remmert Keizer, GBW-voorman, bracht in herinnering, dat de gemeenteraad van Westland in 2004 ook al een duizendpoot zocht. “En het werd een wandelende tak”, blikte hij terug.
    Ter plekke verzonnen, dat C-, D- en A-diploma van badmeester Cor? Magistraal!

  2. Ik geloof dat ik ga solliciteren. Ik weet dat ik geen kans maak, maar misschien horen de bestuurders dan een stem uit het volk. Maar ik denk dat het wel weer een bekende van hen zal worden.

  3. Richard Vroom schrijft: Westland zoekt in elk geval een nieuwe burgemeester die goed kan kruipen. Ik denk dat we juist geen kruiper nodig hebben, maar een leeuw die soms een olifant blijkt te zijn. En als een giraffe boven de partijen kan staan. Een enkele keer een rat zijn mag ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>