Met een orthodox-conservatief randje

11 apr

Ineens leefde het. Wel eens gedacht, nooit echt verwacht. Een Westlands bestuurscollege met Baudet-geurtje, snippertje liberaal, maar vooral confessioneel gezouten en voorzien van een keihard orthodox-conservatief randje. Langzaam maar zeker is wat gewoon was in Westland een beetje anders aan het worden. Soms zelfs meer dan een beetje.
Neem de gemeenteraadsvergaderingen, die gaan – ook tot genoegen van het CDA – natuurlijk weer met ambtsgebed worden geopend en gesloten. Ook wordt dan ingevoerd dat forse krachttermen niet meer in de raadsnotulen komen. De burgemeester dient het raadslid op zijn taalvervuilende gedrag te wijzen, zo is afgesproken. En die publiekelijke terechtwijzing komt wél in de notulen. Met naam en toenaam. Remmert Keizer en Peter Duijsens, maar ook Ulbe Spaans, zijn gewaarschuwd.

Het begin
Maar dat is allemaal slechts het begin. In gemeentelijke bureaulades ligt al een plan om mannen die een ambtelijke baan ambiëren bij gelijke geschiktheid voorrang te geven boven vrouwen. Het idee om gelovige niet-Westlanders eerder een woning toe te wijzen, haalt het (waarschijnlijk) niet. Maar ligt nog niet in de prullenmand.
De officiële naamstratencommissie is nu gevraagd om nieuwe wegen en straten meer bijbelse plaatsnamen te geven. Jeruzalemplein, Tiberiasstraat of Jericholaan. Ook een wijk met biblebelt gerelateerde steden zit in het vat. Gedacht wordt aan Staphorststeeg, Genemuidenallee en Barneveldseweg.

Cafévloekverbod
Als eerste Nederlandse gemeente wil Westland naast een algemeen rookverbod in de horeca ook een cafévloekverbod instellen. Rokende én scheldende cafébezoekers kunnen voortaan forse boetes krijgen. Van alcoholvrije boa’s.
In overleg met de semi-goddeloze coalitiepartner LPF worden de feestweken uitgebreid. Maar die zullen in EO-stijl veranderen, een hoog Passion-gehalte krijgen. Gospel- en spiritualmuziek wordt daarbij aanbevolen, er komt geen belemmering qua volume.

Sinner Summer Show
De naam ‘Sinner Summer Show’ bekoorde alle andere coalitiepartners. Wel suggereerde een vrijzinnige liberaal om – indachtig bijbelse tradities – de kwaliteit van bier en wijn te verbeteren naarmate de feesten vorderen. Schriftgeleerden moeten nu uitzoeken of dat wel klopt.
Ondanks orthodox verzet, de omstreden huisjes op het strand komen er. Wel zal één kusthuisje kapelletje worden. Zodat toeristen naast de branding even tot bezinning kunnen komen. Er zijn al dominees en pastors die zich voor deze ‘zondagsdiensten’ hebben aangemeld. En – bijna vergeten – alles wordt gedaan om een islamitische school te weren. Daarin zijn LPF en SGP zo ongeveer mannenbroeders.

Zondagse winkelsluiting
Fel én lang was nog de discussie over de zondagse winkelsluiting. De conservatieve coalitievrienden tuinden niet in het VVD-voorstel om één zondag in de maand gewoon geen zondag maar winkeldag te noemen. Wel instemming kreeg het unieke concept Saturday Night Fever Eve. Shopping, Dining and Wining Together. Met de borrelbus naar huis, de superboodschappen in het bagageruim. Zelfs kruidenierkeizer Edward Koornneef zag het wel zitten.
Het bestuurderscollege is er nog niet uit, maar alvast is wel besloten dat supermarkten binnenkort zondags dicht zijn. Ter compensatie mogen die dan op zaterdagavond tot 23:30 uur open blijven. Dan kan elk personeelslid gewoon vóór zondag thuis zijn.

Ineens breekt het zweet me uit, van alle kanten. Wat gebeurt er allemaal in Westland? In de verte rinkelt mijn telefoon. SGP-wethouder Snijders sneert snijdend in mijn oor: ‘Waarom heb je in hemelsnaam in vorige columns twee keer het woord ‘Jeetje’ gebruikt?’
Toen pas schrok ik echt wakker. Licht vloekend. Sorry, Leen.

Rien van den Anker
Westland, 11 april 2018

4 gedachten over “Met een orthodox-conservatief randje

  1. De columnist toont zich hier een waar sprookjesverteller. Maar als in alle sprookjes is de waarheid ver te zoeken. Geeft niet hoor, ‘t is een leuk verhaal. Helaas zonder één praktisch bruikbaar idee. (Om de schrijver te helpen zodat hij toch een béétje weet over ‘orthodoxen': de term “in ‘s hemelsnaam” wordt niet gebezigd. Wel gedacht, als het goed is.)

  2. Mevrouw De Zoete heeft gelijk, dit is een mooi sprookje. Maar sprookjes bevatten juist veelal en vaak veel dieper liggende waarheden. Lees die van de gebroeders Grimm of Andersen er maar weer eens op na. Er zit meer waarheid in dit sprookje van de columnist dan menigeen denkt.

  3. Ik sluit niet uit dat sommige lezers tot bijna het einde gedacht hebben dat het allemaal ernst was. Ik sluit niet eens uit dat sommige lezers zelfs na het slot hopen dat het ernst is. Knap werk, om zo lezers in verwarring te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>