Frank

18 jan

(Westland, 18 januari 2017). Toch nog heel verrassend verscheen ineens Frank Rijneveen, heel lang wisten zelfs ingewijden niet dat hij het zou worden. Wethouder. Opvolger van Arne Weverling.
Wie is Frank Rijneveen? Afkomstig uit de VVD, daar ooit knorrig weggelopen en warm binnengehaald bij Gemeentebelang Westland, opvolger van een door Duijsens verdrietig geworden fractievoorzitter Remmert Keizer, verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen en weer plaatsmakend voor een opnieuw het licht ziende Keizer. Dat was 2014.
Bekend was toen al dat Frank wethouderlijke ambities had maar dat zijn beste ‘vrienden’ binnen zijn eigen partij daar niets in zagen, hem niet zagen zitten. Ja, zo werkt dat in de politiek.
Frank schikte zich, werd (weer) tweede man in de fractie maar de verhalen bleven dat hij rondkeek naar een passend wethouderschap elders, eventueel een toevallig voorbijkomend burgemeesterschap. Frank, politiek geen geniale hoogvlieger, kent wel twee in de politiek niet zo vaak samen voorkomende kwaliteiten: loyaal én betrouwbaar.

Verkiezingen
En nu wordt hij wethouder en nog wel in zijn eigen gemeente Westland maar wel slechts voor één jaar. Volgend jaar maart (2018) zijn er alweer lokale verkiezingen. Dat heeft voor- en nadelen. Groot voordeel is dat je met een leer- en inwerkperiode van enige maanden het eigenlijk altijd goed zal doen tot de verkiezingen. Maar dat betekent ook dat je geen grote dingen nog op poten kunt zetten of realiseren.
Nadeel is dat je natuurlijk ook veel rommel moet opruimen van je voorganger waar je in feite ook weinig meer aan kunt veranderen. Een voordeel bij dit nadeel is dat Franks voorganger ook niet een oprecht glansrijke palmares in zijn jaren als wethouder heeft opgebouwd. Diens pijnlijk triomfale afscheidspersbericht bewijst dat trefzeker. Het fouter doen dan PR-topper Arne Weverling zal Rijneveen niet lukken.

Onzekerheid
Van groter belang is wat er daarna met Frank gaat gebeuren. Ziet hij deze benoeming als een kortstondige beloning van vele jaren hard werken en partijtrouw. Of ziet hij die als een bocht in zijn carrière waarbij hij op de ventweg rijdt en daarna de snelweg op wil. Want in zijn hart wil hij er na volgend maart ongetwijfeld nog vier jaar wethouderschap aan toevoegen.
De onzekerheid begint natuurlijk al bij een ongewisse verkiezingsuitslag, bovendien is nu al duidelijk de collegeformatie niet eenvoudig zal zijn. Niet uitgesloten moet worden dat het CDA dan niet meer de grootste partij zal zijn, eveneens is er een grote kans dat huidige oppositiepartijen LPF en Westland Verstandig zullen stabiliseren of groeien, maar ook pluchen kansen ruiken.
Maar het kan ook zijn dat het zittende establishment, die ‘schreeuwpartijen’ blijvend aan de zijlijn zet en desnoods met rechtse christelijken of linkse liberalen verder in zee gaat. Het zal niemand verbazen dat dat laatste de voorkeur heeft van de huidige burgemeester.

Cruciale rol
Maar hoe je het ook wendt of keert, in alle toekomstige mogelijkheden speelt GBW een belangrijke, cruciale rol. Met die (midden)partij en een beetje lokaal politiek geluk zou Westland wel eens de eerste gemeente kunnen worden met een college van alleen lokale partijen.
Met die partij zou ook het ancient regime wel eens vier jaar meer toekomst kunnen krijgen. Maar met die partij – en opnieuw een beetje goed uitvallende verkiezingen – zou mogelijk ook een (nu schier onmogelijke) coalitie van CDA en – in principe uit dezelfde politieke richting komende – Westland Verstandig kunnen worden gebouwd. In de actuele politiek gebeuren soms hele rare dingen, weten we inmiddels.

Bepalend daarbij kan wel eens de rol van de nieuwe bestuurder Rijneveen worden. Nu zijn dagelijkse wethouderswerk op zich al redelijkerwijs gewoon doorloopt kan hij een belangrijke spil in het web tussen ‘partijbaas’ Keizer, ‘coalitiechef’ Van der Tak en de straathonden Duijsens en Van der Meer worden. Als gentleman met diplomatieke uitstraling gaat hij misschien de Westlandse kennel enigszins in betere banen leiden.
Eigenlijk kan Frank alleen maar winnen. Wel goed opletten op de valkuilen, die in zijn omgeving worden gegraven. Niet alleen door oppositie, maar ook door coalitie- en partijvrienden. Want dat is de enige zwakte van de nieuwe wethouder, misschien wel te aardig voor de politiek.

Rien van den Anker

Een gedachte over “Frank

  1. Politiek is een stiekem spelletje, in donkere kamertjes uitgedacht. Wat dacht U van……Wat kunnen wij aanwenden om uit alle misstanden iets goeds naar voor te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>